Η παραγωγή κοβαλτίου και το παιχνίδι αντιπαλότητας ΗΠΑ-Κίνας

Η παραγωγή κοβαλτίου και το παιχνίδι αντιπαλότητας ΗΠΑ-Κίνας

167
Η παραγωγή κοβαλτίου και το παιχνίδι αντιπαλότητας ΗΠΑ-Κίνας

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό αιφνιδίασε τη διεθνή κοινότητα με τις δηλώσεις του για τον ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει η χώρα του στον χώρο της «πράσινης» ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο του ετήσιου Επιχειρηματικού Φόρουμ της ΛΔΚ Αφρικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Κινσάσα της ΛΔΚ, ο πρόεδρος της χώρας, Félix Tshisekedi, αναφέρθηκε στον συγγραφέα Frantz Fanon όταν δήλωσε ότι: «Η Αφρική έχει σχήμα όπλου και το Κονγκό είναι η σκανδάλη». Με τα αποθέματα σε κοβάλτιο της χώρας (τα οποία αγγίζουν το 70% της παγκόσμιας παραγωγής), η ΛΔΚ, σύμφωνα με το Αφρικανό πρόεδρο, «πρέπει να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στην πράσινη οικονομία του κόσμου».

Το θέμα του Επιχειρηματικού Φόρουμ της ΛΔΚ Αφρικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 24-25 Νοεμβρίου στην Κινσάσα της ΛΔΚ, είχε ως κύριο θέμα την οικονομική ενσωμάτωση του Κονγκό και του τοπικού πληθυσμού στην αλυσίδα αξίας της βιομηχανίας ηλεκτρικών μπαταριών. Για περισσότερο από μία δεκαετία, ο γεωφυσικός πλούτος των συγκεκριμένων εκτάσεων ελεγχόταν από μια αμερικανική εταιρεία. Εδώ και λίγο καιρό, ένας κινεζικός όμιλος εξόρυξης αγόρασε τις μάλλον αναξιοποίητες εκτάσεις, προκαλώντας ανταγωνισμό μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών. Ως γνωστόν, στη συγκεκριμένη ήπειρο, αλλά και στο Κονγκό, η Κίνα κερδίζει μέχρι στιγμής τον αγώνα δρόμου ως προς τις επενδύσεις και την εκμετάλλευση σημαντικών κοιτασμάτων. Εταιρείες μάλιστα που υποστηρίζονται από την κινεζική κυβέρνηση αγόρασαν δύο από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα κοβαλτίου της χώρας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times, οι αξιωματούχοι του Κονγκό πραγματοποιούν μια ευρεία επανεξέταση όλων των προηγούμενων διεθνών συμβάσεων εξόρυξης, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την πάταξη της διαφθοράς στη χώρα. Οι ελεγκτές εξετάζουν εάν οι εταιρείες εκπληρώνουν τελικά τις πολυεπίπεδες συμβατικές τους υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης του Πεκίνου από το 2008 να παραδώσει νέους δρόμους, γέφυρες, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες υποδομές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στον λαό του Κονγκό. Ο πρόεδρος Félix Tshisekedi όρισε μάλιστα τον Αύγουστο μια ειδική επιτροπή στην Κινσάσα, προκειμένου να διερευνήσει εάν η China Molybdenum, η εταιρεία που αγόρασε δύο σημαντικές εκτάσεις από την αμερικανική Freeport-McMoRan στη χώρα, μπορεί να είχε τελικά «εξαπατήσει» την κυβέρνηση του Κονγκό.

Καθώς τo κοβάλτιο γίνεται πλέον πολύτιμο, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εισέλθει σε μια ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων, με πεδίο αντιμαχιών την καρδιά της Αφρικής. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ήδη αναγνωρίσει ότι οι ΗΠΑ είχαν χάσει κάποιες μάχες, ενώ, όπως λέει ο ίδιος συχνά πυκνά, «η Κίνα και ο υπόλοιπος κόσμος προελαύνουν». Για την Ουάσιγκτον και αρκετούς διεθνείς αναλυτές, ο στόχος της Κίνας είναι να ελέγχει όχι μόνο τα κοιτάσματα και τα εργοστάσια εξόρυξης, αλλά και την αγορά των μπαταριών, που είναι απαραίτητες για τα νέα οχήματα. Η αντιπαλότητα των δύο κρατών φαίνεται τώρα να κλιμακώνεται και είναι βέβαιο ότι η Ουάσιγκτον δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.