Ινδία: Προορισμός αυξημένου ενδιαφέροντος για τα bulkers

Ινδία: Προορισμός αυξημένου ενδιαφέροντος για τα bulkers

104
Ινδία: Προορισμός αυξημένου ενδιαφέροντος για τα bulkers

Παρατεταμένη αισιοδοξία στην αγορά θαλάσσιων μεταφορών χύδην ξηρού φορτίου έφερε αναμφίβολα το 2021. Η ναυλαγορά των bulkers κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Με αφορμή την πορεία αυτή και καθώς ένα νέο έτος ξεκινά, πρόσφατη έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας ViaMar AS, η οποία εδρεύει στο Όσλο, και της VesselsValue εξετάζει μεταξύ άλλων τις συνιστώσες που θα οδηγήσουν την αγορά ξηρών φορτίων το 2022.

Όσον αφορά το μέλλον των θαλάσσιων διαδρομών, η έκθεση καταδεικνύει την Ινδία ως προορισμό αυξημένου ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, οι ινδικές εισαγωγές οπτάνθρακα αναμένεται να αυξηθούν κατά 60 έως 70 εκατ. τόνους μεταξύ 2020 και 2024. Στο λοιπό φάσμα των χύδην ξηρών φορτίων, σιτηρά όπως η σόγια σημείωσαν αύξηση στη ζήτησή τους, γεγονός που ευνόησε τη ναυλαγορά των bulkers, καθώς αυξήθηκαν τα τονομίλια. Ενδεικτικά, η συνολική ζήτηση σε τονομίλια κατέγραψε άνοδο περίπου ίση με 4,6% το 2021.

Παράλληλα, η έκθεση εξέτασε και τις συνιστώσες της προσφοράς. Το orderbook των bulkers έχει αυξηθεί στο 6,5% του συνολικού στόλου. Εκτιμάται πως τα επόμενα τέσσερα έτη θα σημειώνεται μέση ετήσια άνοδος ίση με 2,5% στην προσφορά. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, συντελεί και η αβεβαιότητα αναφορικά με επικείμενους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, που επιφέρει διστακτικότητα στον κλάδο ναυπηγήσεων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.