Πετρελαϊκός αγωγός Goreh-Jask: Η απάντηση της Τεχεράνης στα Στενά του Ορμούζ

Πετρελαϊκός αγωγός Goreh-Jask: Η απάντηση της Τεχεράνης στα Στενά του Ορμούζ

145
Πετρελαϊκός αγωγός Goreh-Jask: Η απάντηση της Τεχεράνης στα Στενά του Ορμούζ

To Ιράν ξεκίνησε την αποστολή πετρελαίου από τον πετρελαϊκό αγωγό Goreh-Jask, επιτρέποντας έτσι στη χώρα να παρακάμπτει τα Στενά του Ορμούζ. O αγωγός, μήκους 620 μιλίων, ξεκινά από τον τερματικό πετρελαίου Goreh και καταλήγει στην πόλη-λιμάνι Jask στον Κόλπο του Ομάν, από όπου πετρέλαιο φορτώνεται σε δεξαμενόπλοια προς εξαγωγή.

Σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου IRNA, το πρώτο φορτίο πετρελαίου μέσω του αγωγού ήδη έφτασε στον τελικό του προορισμό.

Η Τεχεράνη προετοιμάζεται για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων και ήδη τους τελευταίους μήνες έχει αυξήσει την παραγωγή της, ενώ σχεδιάζει άμεσα και την αύξηση των εξαγωγών. Στόχος είναι να επανέλθει η παραγωγή στα επίπεδα των 4 εκατ. βαρελιών/ημέρα, κάτι που, σύμφωνα με την ιρανική κυβέρνηση, μπορεί να επιτευχθεί εντός τριών μηνών. Νωρίτερα μέσα στον Μάιο, ο Ιρανός πρόεδρος Rouhani ενημέρωσε ότι έχει επιτευχθεί καταρχήν συμφωνία με την αμερικανική πλευρά για την άρση των κυρώσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος της επιπρόσθετης παραγωγής θα εξάγεται μέσω των Στενών του Ορμούζ, ωστόσο το Ιράν προσβλέπει και σε μια εναλλακτική διαδρομή, σε περίπτωση αναζωπύρωσης των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή ή σε διεθνές επίπεδο.

Φωτό: Abedin Taherkenareh/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.