Κατάρ: Σταθερά υψηλή η ζήτηση LNG

Κατάρ: Σταθερά υψηλή η ζήτηση LNG

158
Κατάρ: Σταθερά υψηλή η ζήτηση LNG

Το Κατάρ στοχεύει να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο τουλάχιστον για τις επόμενες δύο δεκαετίες, αξιοποιώντας την αυξανόμενη ζήτηση, καθώς ο κόσμος μεταβαίνει από το πετρέλαιο και τον άνθρακα σε καθαρότερη ενέργεια.

Το εμιράτο στοχεύει να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια επεκτείνοντας τη χωρητικότητα LNG άνω του 50%, σε 126 εκατ. τόνους ετησίως, επίπεδα που δύσκολα θα καταφέρουν να επιτύχουν άλλες χώρες, σύμφωνα με δήλωση του Καταριανού υπουργού Ενέργειας, Saad Al-Kaabi, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television.

Το Κατάρ θα είναι σε θέση να παράγει LNG από την πρώτη φάση της επέκτασης τόσο φθηνά, που θα είναι βιώσιμο ακόμα και αν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν κάτω από τα $20/βαρέλι, δήλωσε ο Al-Kaabi. «Αυτό είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά έργα στον πλανήτη», ανέφερε ο Καταριανός αξιωματούχος.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του εμιράτου, Qatar Petroleum, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου North Field East. Η έλλειψη νέων πηγών προσφοράς LNG από άλλες χώρες θα ωφελήσει το Κατάρ, δήλωσε ο Al-Kaabi, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της QP. «Καθώς όλο και λιγότερα έργα ανακοινώνονται, [θεωρούμε ότι] η επέκτασή μας είναι πολύ έγκαιρη».

Ο Al-Kaabi υποβάθμισε την άποψη μεταξύ ορισμένων αναλυτών ότι η ζήτηση για LNG είναι, όπως και η αντίστοιχη για το πετρέλαιο, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα. Οι εταιρείες ενέργειας που επιθυμούν να παράγουν περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια θα χρειαστούν ακόμα περισσότερο φυσικό αέριο για να αντισταθμίσουν την έλλειψη της πράσινης ενέργειας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.