Λίβανος: Σχέδιο βοήθειας από ΕΕ, ΟΗΕ και Παγκόσμια Τράπεζα

Λίβανος: Σχέδιο βοήθειας από ΕΕ, ΟΗΕ και Παγκόσμια Τράπεζα

121
Λίβανος: Σχέδιο βοήθειας από ΕΕ, ΟΗΕ και Παγκόσμια Τράπεζα

Τέσσερις μήνες μετά την τραγική έκρηξη της 4ης Αυγούστου που έπληξε το λιμάνι της Βηρυτού, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και η Παγκόσμια Τράπεζα (WBG) έθεσαν τις βάσεις σε ένα «ανθρωποκεντρικό» σχέδιο δράσης, προκειμένου ο λαός του Λιβάνου να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες και η κυβέρνηση της χώρας να διαχειριστεί τις σχετικές προκλήσεις διακυβέρνησης, ανάκαμψης και ανοικοδόμησης.

Το διάρκειας 18 μηνών «Πλαίσιο Μεταρρύθμισης, Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης του Λιβάνου» (3RF) αντιμετωπίζει τις επείγουσες ανάγκες του πληθυσμού που επλήγη από την έκρηξη, η οποία άφησε πίσω της πάνω από 200 νεκρούς και 6.500 τραυματίες ενώ κατέστρεψε χιλιάδες σπίτια και ακίνητα στην πρωτεύουσα. Η προσπάθεια έχει ως στόχο να συνδυάσει την ανάγκη για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια με μεσοπρόθεσμες προσπάθειες ανάκαμψης και ανοικοδόμησης, προκειμένου να τεθεί ο Λίβανος σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

Το 3RF αποσκοπεί στην επίτευξη τριών κεντρικών στόχων: (1) μια ανθρωποκεντρική ανάκαμψη που καλύπτει τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων, αποκαθιστά τα προς το ζην, βελτιώνει την κοινωνική δικαιοσύνη για όλους και διασφαλίζει τη συμμετοχική λήψη αποφάσεων, (2) την ανοικοδόμηση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, υπηρεσιών και υποδομών, που παρέχει ίση πρόσβαση σε ποιοτικές βασικές υπηρεσίες για όλους και επιτρέπει τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και (3) την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ως βασική απαίτηση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την υποστήριξη της ανοικοδόμησης και τη βελτίωση της διακυβέρνησης.

Μιλώντας στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Βηρυτό, η αναπληρώτρια ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδια για την ανθρωπιστική βοήθεια, Najat Rochdi, δήλωσε ότι «το 3RF είναι θεμελιώδες για τους πολίτες, αφορά την κάλυψη των κρίσιμων αναγκών τους, τη διαφύλαξη των βασικών τους δικαιωμάτων, την παροχή φωνής και θέσης στη χάραξη πολιτικής. Γι’ αυτό υιοθετούμε μια συμμετοχική και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση, που θα περιλαμβάνει όλες τις βασικές ομάδες ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, από τον σχεδιασμό έως την εφαρμογή. Το 3RF παρέχει ένα όραμα και ένα σχέδιο για την πρόληψη μιας ανθρωπιστικής καταστροφής πλήρους κλίμακας», κατέληξε.

Φωτό: Wael Hamzeh/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.