Οριακή άνοδος για το θαλάσσιο εμπόριο άνθρακα

Οριακή άνοδος για το θαλάσσιο εμπόριο άνθρακα

108
Οριακή άνοδος για το θαλάσσιο εμπόριο άνθρακα

Το διά θαλάσσης εμπόριο άνθρακα αυξήθηκε κατά 0,7% το περασμένο έτος, ωθούμενο κυρίως από την αύξηση της παραγωγής στην Κίνα και στην Ινδονησία, αλλά και την ενισχυμένη εξαγωγική δραστηριότητα από την Αυστραλία, την Ινδονησία, τη Ρωσία και τον Καναδά.

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ένωσης Γερμανών Εισαγωγέων Άνθρακα, VDKI. Συνολικά οι διά θαλάσσης εισαγωγές και εξαγωγές άνθρακα άγγιξαν το 2019 τους 1,218 δις τόνους έναντι 1,210 δις τόνων το 2018, όπως σημείωσε ο Franz-Josef Wodopia, Managing Director της VDKI.

Σε ό,τι αφορά το θαλάσσιο εμπόριο μεταλλουργικού άνθρακα, κατέγραψε οριακή μείωση 1%, στους 287 εκατ. τόνους, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις της VDKI, η παγκόσμια παραγωγή χάλυβα υποχώρησε. Από την άλλη, το εμπόριο θερμικού άνθρακα, που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή, αυξήθηκε κατά 1,2%, στους 932 εκατ. τόνους.

Η αύξηση της ζήτησης οδηγήθηκε κατά κύριο λόγο από την Ινδία, όπου η έναρξη της λειτουργίας νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αύξησε τις εισαγωγές κατά 5,3%, στους 235 εκατ. τόνους.

Σε πολλές χώρες Ασίας-Ειρηνικού δεν υπάρχουν εναλλακτικές της χρήσης άνθρακα, τονίζει η VDKI, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Νότια Κορέα μείωσε τις εισαγωγές της κατά 7%, μετά την απόφασή της για διακοπή της λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Τέλος, οι αγορές του Ατλαντικού επέδειξαν μικρότερη ζήτηση για άνθρακα, δεδομένης της σημαντικής ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να περιοριστεί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Φωτό: Alina Kuptsova/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.