Νέος εξαγωγέας πετρελαίου

Νέος εξαγωγέας πετρελαίου

220
Νέος εξαγωγέας πετρελαίου

Η πρώτη εξαγωγή πετρελαίου της Γουιάνα είναι γεγονός, καθώς, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο oil major ExxonMobil Corp., ένα έμφορτο πλοίο έβαλε πλώρη από τη μικρή χώρα της Νότιας Αμερικής προς τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, δεξαμενόπλοιο τύπου Suezmax φόρτωσε από την πλωτή μονάδα παραγωγής Liza Destiny της Γουιάνα περίπου 1 εκατ. τόνους ελαφρού γλυκού πετρελαίου με προορισμό το Galveston του Τέξας, σύμφωνα με την υπηρεσία εντοπισμού πλοίων TankerTrackers.com.

Η ExxonMobil Corp. και οι εταίροι της Hess Corp. και CNOOC ξεκίνησαν την παραγωγή πετρελαίου στο πολλά υποσχόμενο κοίτασμα Stabroek, στη Γουιάνα, τον περασμένο Δεκέμβριο, πριν από τον αρχικό προγραμματισμό, καθώς στο συγκεκριμένο πεδίο εντοπίστηκαν πάνω από 6 εκατ. βαρέλια ανακτήσιμου πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μάλιστα, όλες οι εμπορικά διαθέσιμες πηγές πετρελαίου στη μικρή χώρα της Νότιας Αμερικής εντοπίζονται στο εν λόγω πεδίο, όπου η Exxon και οι υπόλοιποι εταίροι στο project προέβησαν σε ανακαλύψεις δεκαπέντε νέων κοιτασμάτων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Reuters.

Το joint venture με επικεφαλής την ExxonMobil αναμένει ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου από τη Γουιάνα είναι πιθανό να ανέλθει σε 750.000 βαρέλια/ημέρα έως το 2025, ποσότητα αρκετή προκειμένου η χώρα να φανεί εν μέρει ανταγωνιστική στις γειτονικές Βενεζουέλα και Βραζιλία.

Τέλος, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα του Reuters, η δεύτερη αποστολή πετρελαίου από τη μονάδα Liza Destiny είναι προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο από την Hess Corp.

Φωτό: Pierreguycote/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.