Βρετανία: Τα ορυκτά καύσιμα σε δεύτερη μοίρα

Βρετανία: Τα ορυκτά καύσιμα σε δεύτερη μοίρα

67
Βρετανία: Τα ορυκτά καύσιμα σε δεύτερη μοίρα

Η Βρετανία, που παραδοσιακά στηρίζεται στον άνθρακα για την ηλεκτροπαραγωγή, για πρώτη φορά το 2019 παρήγαγε περισσότερο ηλεκτρισμό από άλλες μορφές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η πυρηνική, αφήνοντας στο παρασκήνιο τον άνθρακα, σύμφωνα με στοιχεία του National Grid.

Ο άνθρακας για πολλά χρόνια κυριαρχούσε στο ενεργειακό μείγμα της Βρετανίας, στην οποία τη δεκαετία του 1880 κατασκευάστηκε η πρώτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα στον κόσμο. Οι κοινωνικές πιέσεις, ωστόσο, για τη μείωση των επιβλαβών αέριων εκπομπών κατέστησαν τη Βρετανία πρωτοπόρο μεταξύ των χωρών του G7 σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της για τον εκμηδενισμό των εκπομπών έως το 2050.

«Καθώς εισερχόμαστε σε μια νέα δεκαετία, η εξέλιξη αυτή είναι ιστορική», σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη του National Grid. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η αιολική, η ηλιακή, η υδροηλεκτρική και η πυρηνική ενέργεια ήταν υπεύθυνες για το 48,5% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2019, όταν το αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής του άνθρακα και του φυσικού αερίου ήταν 43%.

Καθώς ο αριθμός των παράκτιων αιολικών πάρκων αυξάνεται, η απεξάρτηση από τον άνθρακα θεωρητικά θα συνεχιστεί, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι το μεγαλύτερο τέτοιο πάρκο στον κόσμο, το Orsted’s Walney Extension, φιλοξενείται στις βορειοδυτικές ακτές της Αγγλίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.