23 υπερσύγχρονα κινεζικά πολεμικά πλοία παραδόθηκαν το 2019

23 υπερσύγχρονα κινεζικά πολεμικά πλοία παραδόθηκαν το 2019

1287
23 υπερσύγχρονα κινεζικά πολεμικά πλοία παραδόθηκαν το 2019

Το 2019 ήταν ένα έτος-σταθμός, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, για το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας, το οποίο αποτελεί μέρος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN). Με αιχμή του δόρατος την ένταξη στον στόλο, στις 17 Δεκεμβρίου, του δεύτερου σύγχρονου κινεζικού αεροπλανοφόρου, του πρώτου όμως εξ ολοκλήρου κατασκευασμένου εντός Κίνας, είναι σαφές ότι η κινεζική ναυπηγική βιομηχανία θα εστιαστεί περισσότερο στην αμυντική θωράκιση ή μάλλον στην πολεμική βιομηχανία της χώρας.

Ήδη το περασμένο έτος παραδόθηκαν τουλάχιστον 23 σύγχρονα πολεμικά πλοία, αποτυπώνοντας την πρόθεση του Κόμματος να αναπτύξει τη ναυτική υπεροχή της Λαϊκής Δημοκρατίας στην περιοχή, ωστόσο με εγχώρια πλέον τεχνολογία και τεχνογνωσία.20574498

 

Η κίνηση αυτή του Πεκίνου για θαλασσινή υπεροπλία δεν ανησυχεί μόνο το Τόκιο, τη Σεούλ και την Ουάσιγκτον, αλλά πολύ περισσότερο τους νότιους και οικονομικά πιο ευάλωτους γείτονες της χώρας: ήδη το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ έχουν αντιδράσει στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο διαφαίνεται ότι μόνο οι κυβερνήσεις στην Ταϊπέι της Ταϊβάν και στο Ανόι του Βιετνάμ προτάσσουν το διπλωματικό «ανάστημά» τους απέναντι στο Πεκίνο, εκφράζοντας ανοικτά προς κάθε κατεύθυνση την αγωνία τους για τις επιθετικές πλέον προθέσεις των Κινέζων. Σύμφωνα μάλιστα με τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν, το αεροπλανοφόρο «Shandong», συνοδεία φρεγατών, κινήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου «απειλητικά» ανάμεσα στις ακτές της νήσου και στην Κίνα, κίνηση που θεωρήθηκε από πολλούς αναλυτές ένδειξη των προθέσεων του Πεκίνου για τις εξελίξεις στην περιοχή.

15825365

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.