«Αιχμάλωτη» του παράνομου εμπορίου η οικονομία

«Αιχμάλωτη» του παράνομου εμπορίου η οικονομία

83
«Αιχμάλωτη» του παράνομου εμπορίου η οικονομία

Η Transnational Alliance, το Combat Illicit Trade (TRACIT) και η United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) συνεδρίασαν πρόσφατα με σκοπό να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να κατανοήσουν τον αντίκτυπο του παράνομου εμπορίου στην επίτευξη των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και να προχωρήσουν στην λήψη των κατάλληλων μέτρων.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με τον Jeffrey Hardy, Director-General της ΜΚΟ TRACIT, να τονίζει ότι το λαθρεμπόριο, οι απομιμήσεις, η φοροδιαφυγή, η παράνομη κατοχή και πώληση προϊόντων επιδρούν αρνητικά στην επίτευξη των 17 στόχων. Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι πρακτικές αυτές στερούν από τις κυβερνήσεις έσοδα που προορίζονται για δημόσιες επενδύσεις, ενώ επιδρούν αρνητικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, το παράνομο εμπόριο πετρελαίου και καυσίμων σε όλες τις εκφάνσεις του, συνδέεται άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καύσιμα αξίας περίπου $133 δις, γίνονται αντικείμενο κλοπής από πετρελαϊκές εταιρείες με άμεσο αντίκτυπο στα δημόσια έσοδα.

Παράλληλα, στο συνέδριο δόθηκε έμφαση σε έναν ακόμη σημαντικό πυλώνα παράνομης δραστηριότητας, αυτόν της εμπορίας ανθρώπων, η οποία ανακόπτει την επίτευξη των βιώσιμων στόχων υπ’ αρίθμ. 5 (φυλετική ισότητα), 8 (αξιοπρεπής εργασία) και 16 (ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί). Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έχει αναγνωρίσει 139 προϊόντα (διαμάντια, βαμβάκι, ηλεκτρονικά είδη) τα οποία παράγονται σε 75 χώρες υπό καθεστώς αναγκαστικής παιδικής εργασίας.

Μπορείτε να βρείτε την εν λόγω έκθεση της TRACIT πατώντας εδώ.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.