Στην κορυφή των ανακυκλώσεων πλοίων το Μπαγκλαντές

    269
    Στην κορυφή των ανακυκλώσεων πλοίων το Μπαγκλαντές

    Το Μπαγκλαντές αποτέλεσε την Νο1 επιλογή για τις ναυτιλιακές εταιρείες ως προς την ανακύκλωση των πλοίων του στόλου τους το πρώτο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με την NGO Shipbreaking Platform.

    Συγκεκριμένα, από τις αρχές του Ιανουαρίου 2019 έως και τα τέλη του περασμένου Ιουνίου εκτιμάται ότι εστάλησαν συνολικά προς ανακύκλωση 374 πλοία, εκ των οποίων τα 156 οδηγήθηκαν σε διαλυτήρια του Μπαγκλαντές, αντιπροσωπεύοντας αύξηση κατά 67,74% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

    Ανησυχία, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι οι διαδικασίες ανακύκλωσης των πλοίων στις εν λόγω εγκαταστάσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο τόσο την ασφάλεια των εργατών όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οκτώ εργάτες έχασαν την ζωή τους στην Τσιταγκόνγκ του Μπαγκλαντές κατά την διάρκεια διάλυσης πλοίων, ενώ εργατικά ατυχήματα έχουν σημειωθεί και σε άλλα διαλυτήρια της Νότιας Ασίας, όπως στο Γκαντάνι του Πακιστάν και στο Αλάνγκ της Ινδίας.

    Συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2019 περίπου 288 πλοία εστάλησαν προς ανακύκλωση σε εγκαταστάσεις της Νότιας Ασίας, συγκριτικά με τα 321 του 2018.

    Σε αντίθεση με το Μπαγκλαντές, μείωση των ανακυκλώσεων πλοίων έχει καταγραφεί σε διαλυτήρια του Πακιστάν καθώς και σε εκείνα της Ινδίας. Συγκεκριμένα, οι ανακυκλώσεις πλοίων στο Πακιστάν ήταν μόλις 16, συγκριτικά με τις 56 το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ στην Ινδία ανήλθαν σε 116, σε σχέση με τις 172 του 2018.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.