Λεωφόρος Συγγρού: νέο πρόσωπο, νέες προοπτικές

Λεωφόρος Συγγρού: νέο πρόσωπο, νέες προοπτικές

1995
Λεωφόρος Συγγρού: νέο πρόσωπο, νέες προοπτικές

Οι πρόσφατες αφίξεις πολυτελών ξενοδοχείων, αλλά και η ύπαρξη κέντρων διεθνούς πολιτισμικού ενδιαφέροντος, αναβαθμίζουν αισθητικά έναν από τους κυριότερους οδικούς άξονες της Αθήνας.

Η οικονομική κρίση αλλά και η μετεγκατάσταση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, έπληξαν τη λεωφόρο Συγγρού και για αρκετά χρόνια υπήρξε μάλλον «παραμελημένη» σε σχέση με άλλες λεωφόρους της πρωτεύουσας. Ωστόσο, χάρη στην προνομιακή θέση της, αφού συνδέει το κέντρο και την ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης με το πολλά υποσχόμενο και μέχρι πρόσφατα αναξιοποίητο φαληρικό όρμο, η λεωφόρος δεν θα μπορούσε παρά να αξιοποιηθεί και να αποκτήσει καινούριο, «αναβαθμισμένο» πρόσωπο, μπαίνοντας δυναμικά στο παιχνίδι του real estate.

Οι επενδύσεις που έγιναν σε ανώτατων προδιαγραφών ξενοδοχεία πολλών αστέρων (Grand Hyatt Athens, Athenaeum Palace & Luxury Suites, Athens Marriott, Athens Avenue, Athenaeum Grand Hotel, B4B Athens 365, Hotel @Syngrou Fix και σύντομα Athens BC Hotel και Niche Hotel) συνέβαλαν καθοριστικά στο να αναδειχθεί ως ο κυριότερος ίσως άξονας τουριστικών καταλυμάτων υψηλών αξιώσεων εκτός του κέντρου της πόλης. Από την άλλη, η ύπαρξη κατά μήκος της σημαντικών κέντρων τέχνης και πολιτισμού (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, Ευγενίδειο Ίδρυμα, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) αποτελούν έναυσμα για έναν επισκέπτη να προτιμήσει τη λεωφόρο σε σχέση με το συχνά «αποκλεισμένο» από πορείες και διαμαρτυρίες κέντρο της Αθήνας. Και ας μην ξεχνάμε βέβαια το κτίριο σύμβολο της Εθνικής Ασφαλιστικής, έργο του περίφημου Mario Botta, το ιστορικό Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Δεν είναι όμως μόνο τα ξενοδοχεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα που φέρνουν ζωή στη συγκεκριμένη αρτηρία. Αξίζει η αναφορά σε κτίρια που έχουν αναδειχθεί σε τοπόσημα της απόληξης της Συγγρού, παρουσιάζοντας εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, αλλά και δεσπόζουν σε μια περιοχή όπου εδώ και δύο δεκαετίες χτυπά η καρδιά της ελληνικής ναυτιλίας. Όμιλος Αγγελικούση, Alpha Bulkers και Pantheon Tankers, Όμιλος Τσάκου, Costamare, Marmaras Navigation, Diana Shipping, Springfield, Queensway Navigation, Kassian Maritime, Kyla Shipping είναι μερικά μόνο από τα ηχηρά ονόματα της ποντοπόρου ναυτιλίας που έχουν επιλέξει την περιοχή για να στεγάσουν τα γραφεία τους. Μαζί με αυτές τις ναυτιλιακές και μια πλειάδα από δικηγορικές, κατασκευαστικές, προμηθευτικές, εκδοτικές και συναφείς με τη ναυτιλία επιχειρήσεις έχουν μετεγκατασταθεί από τον Πειραιά στη νέα λεωφόρο της μεγάλης ελληνικής ναυτιλίας.

Ενδεχομένως, να μην μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη με επίσημους αριθμούς για την αύξηση της αξίας των ακινήτων στις περιοχές που συνορεύουν με τη Συγγρού, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι η γενικότερη βελτιωμένη εικόνα θα συμπαρασύρει και το ενδιαφέρον για αισθητικό εξωραϊσμό των κατοικιών και των καταστημάτων. Σαφώς όμως η νέα τουριστική άνθηση της Λεωφόρου Συγγρού καθιστά υπερεπείγουσα την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς προκειμένου αυτή η μεγάλη λεωφόρος του πολιτισμού, της ναυτιλίας και του τουρισμού να μη χάσει το δρόμο της σύγχρονης μετεξέλιξής της.

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.