Σε υψηλά επίπεδα η εμπιστοσύνη στη ναυτιλία

Σε υψηλά επίπεδα η εμπιστοσύνη στη ναυτιλία

174
Σε υψηλά επίπεδα η εμπιστοσύνη στη ναυτιλία

Η εμπιστοσύνη στον κλάδο της ναυτιλίας παρέμεινε σχετικά σταθερή για το τρίμηνο μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2018.

Αυτά τα ευρήματα προέκυψαν από την τελευταία Shipping Confidence Survey του διεθνούς οίκου Moore Stephens, εταιρείας παροχής οικονομικών και επενδυτικών ναυτιλιακών συμβούλων. Επισημαίνεται ότι η ερευνητική ομάδα του οίκου στην προσπάθεια της για πιο ασφαλή συμπεράσματα χρησιμοποιεί έναν δείκτη εμπιστοσύνης στην ναυτιλία σύμφωνα με τον οποίο οι συμμετέχοντας στην έρευνα καλούνται να βαθμολογήσουν ευρύτερα τον κλάδο από 0 έως 10, αξιολογώντας κατά αυτόν τον τρόπο το επίπεδο εμπιστοσύνης.

Έτσι λοιπόν το μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης στην ναυτιλιακή βιομηχανία κατά το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου διαμορφώθηκε στο 6,4 παραμένοντας αμετάβλητο στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών.

Ειδικότερα οι πλοιοκτήτες από την πλευρά τους εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία της ναυτιλίας, καθώς ο δείκτης εμπιστοσύνης τους στον κλάδο κατά το ίδιο διάστημα παρέμεινε σε υψηλά τεσσάρων ετών στο 6,6. Η εμπιστοσύνη και των managers στον κλάδο φαίνεται να ενισχύεται καθώς ο δείκτης αυξήθηκε από το 6,4 στο 6,7, ενώ όσον αφορά το επίπεδο εμπιστοσύνης των ναυλωτών στη ναυτιλία, αυτή αυξήθηκε στο 6,7 από το 5,0.

Ισχνή ήταν η αύξηση της εμπιστοσύνης από πλευράς ναυλομεσιτών από το 6,1 στο 6,3, αριθμός ωστόσο που αντανακλά το δεύτερο μεγαλύτερο επίπεδο εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια των δέκα αυτών χρόνων που διεξάγεται η τριμηνιαία έρευνα.
Επισημαίνεται ότι η έρευνα ξεκίνησε να εκπονείται τον Μάιο του 2008 λίγους μήνες πριν την χρεοκοπία της Lehman Brothers. Κατά τη διάρκεια των δέκα αυτών ετών το επίπεδο εμπιστοσύνης στη ναυτιλία κατά μέσο όρο άγγιξε το 5,8. Το χαμηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 και έκτοτε ακολουθείται από μια σταθερά αυξητική τάση.
Παράλληλα το μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης, όσον αφορά το ενδεχόμενο επενδύσεων στον ναυτιλιακό κλάδο κατά τους επόμενους 12 μήνες, κινήθηκε χαμηλότερα στο 5,2 από το 5,5 της προηγούμενης τριμηνιαίας έρευνας.
Επιπρόσθετα το ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα οι οποίοι αναμένουν υψηλότερα επίπεδα ναύλων στην αγορά υγρού φορτίου και εμπορευματοκιβωτίων κατά τους προσεχείς 12 μήνες, αυξήθηκαν από το 39% στο 50% και από το 38% στο 43% αντίστοιχα. Αντιθέτως στην αγορά ξηρού φορτίου το αντίστοιχο ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητο στο 54%.
Τέλος στην τριμηνιαία έρευνα τονίζεται ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες κυρίως οδηγούνται από τις πολιτικές Τραμπ όσον αφορά το διεθνές εμπόριο, αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία του ευρύτερου ναυτιλιακού κλάδου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.