Πού οδηγούνται οι ανακυκλώσεις των ευρωπαϊκών πλοίων;

Πού οδηγούνται οι ανακυκλώσεις των ευρωπαϊκών πλοίων;

192
Πού οδηγούνται οι ανακυκλώσεις των ευρωπαϊκών πλοίων;

Σε συνάντηση που είχαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες κοινωνικοί εταίροι που ενδιαφέρονται για τις ευρωπαϊκές πολιτικές ανακύκλωσης πλοίων στα κράτη μέλη της Ε.Ε. συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της ανακύκλωσης πλοίων ενόψει και της επερχόμενης ισχύος του Κανονισμού που ψηφίστηκε το 2013, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ο συγκεκριμένος κανονισμός ορίζει ότι τα πλοία ευρωπαϊκής σημαίας θα πρέπει να ανακυκλώνονται σε μονάδες που πληρούν ορισμένες ελάχιστες προδιαγραφές και περιλαμβάνονται στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Μονάδων Ανακύκλωσης.

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να σταματήσει να δέχεται πλοία προς ανακύκλωση σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις της χώρας, η ναυτιλιακή βιομηχανία εκφράζει την ανησυχία της ότι δεν θα υπάρχει επαρκής αριθμός εγκαταστάσεων ανακύκλωσης οι οποίες θα συμμορφώνονται με τον «εγκεκριμένο» κατάλογο της Ε.Ε.

Σύμφωνα πάντως με το NGO Shipbreaking Platform, φαίνεται ότι φορείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας «πιέζουν» ώστε να χαμηλώσουν τα standards της Ε.Ε. και να ενταχθούν στον κατάλογο των μονάδων ανακύκλωσης διαλυτήρια που εφαρμόζουν το beaching, όπως εκείνα της Ινδίας και του Μπαγκλαντές.

Στην παρούσα φάση οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης που έχουν ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Μονάδων Ανακύκλωσης ανέρχονται σε 21, ενώ αναμένεται να προστεθούν σε αυτόν τον κατάλογο μονάδες ανακύκλωσης της Ιταλίας και της Νορβηγίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.