Σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα οι μισθοί των ναυτικών

Σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα οι μισθοί των ναυτικών

840
Σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα οι μισθοί των ναυτικών

Τα έξοδα επάνδρωσης πλοίων έχουν αυξηθεί σε «μέτρια» επίπεδα για το 2018 μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας καθώς η ανάκαμψη που παρατηρείται στην ευρύτερη ναυτιλιακή βιομηχανία έχει οδηγήσει πολλούς εφοπλιστικούς οίκους στο να αυξήσουν το μέσο επίπεδο μισθών, ιδιαίτερα των αμοιβών των αξιωματικών ΕΝ.

Αυτά τα ευρήματα προέκυψαν από την πρόσφατη έκθεση «Manning Annual Review and Forecast» της Drewry, η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018. Παράλληλα στην έρευνα επισημαίνεται ότι το συνολικό κόστος επάνδρωσης αυξήθηκε κατά 1% το 2018, καθώς οι μισθοί  αξιωματικών και κατώτερων πληρωμάτων αυξήθηκαν κατά το ίδιο ποσοστό. Τονίζεται ότι για το 2017 το αντίστοιχο κόστος είχε αυξηθεί κατά μόλις 0,2% ενώ οι μισθοί κατά μέσο όρο είχαν μειωθεί κατά 0,75%.

Στο γράφημα που ακολουθεί αποτυπώνεται η ισχνή αυτή αύξηση για το 2018 μέσα από τον δείκτη κόστους επάνδρωσης πλοίων:

drewry

Όπως εκτιμάται, η αύξηση της προσφοράς αξιωματικών στην παγκόσμια ναυτιλία θα μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, ωστόσο η υπερπροσφορά πληρωμάτων αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το προσεχές διάστημα.

Η ερευνητική ομάδα της Drewry θεωρεί ότι παρά το γεγονός ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF) θα προχωρήσει σε νέες μισθολογικές κλίμακες από τον Ιανουάριο του 2019 σε συμφωνία πάντα με οργανώσεις εργοδοτών, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να ωθήσει σημαντικά προς τα πάνω τους μέσους μισθούς αφού ήδη μεγάλη μερίδα ναυτικών κινείται μισθολογικά πάνω από τους ελάχιστους μισθούς.

Τέλος, όπως επισημαίνεται, τα κόστη επάνδρωσης πλοίων κατά μέσο όρο θα αυξηθούν «συντηρητικά» κατά τα επόμενα πέντε χρόνια ενώ προς τα τέλη της πενταετίας ενδεχομένως να υπάρξει μια πιο «βίαιη» αύξηση.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.