Ιρανικές εταιρείες υπογράφουν συμβόλαια ύψους $700 εκατ. στην Πολωνία

Ιρανικές εταιρείες υπογράφουν συμβόλαια ύψους $700 εκατ. στην Πολωνία

72
Ιρανικές εταιρείες υπογράφουν συμβόλαια ύψους $700 εκατ. στην Πολωνία

Έπειτα από την άρση των διεθνών κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας εις βάρος του Ιράν, το τελευταίο έχει αρχίσει να λαμβάνει σημαντικές επενδυτικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, με στόχο την είσοδο στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας και όχι μόνο σε αυτές.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ιδωθεί η παρουσία ιρανικής αντιπροσωπείας, στην Πολωνία, η οποία κατά την διάρκεια ενός επιχειρηματικού φόρουμ και μετά από συνομιλίες με κρατικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρείες προχώρησε στην υπογραφή 30 συμφωνιών, το ύψος των οποίων αγγίζει τα σχεδόν $700 εκατ. Επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας, που βρέθηκε για δύο ημέρες στα τέλη του Μαΐου στην Βαρσοβία ήταν ο Ιρανός υπουργός των Εξωτερικών Mohammed Jawad Zarif.
Σύμφωνα με τον ιρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο «www.payvand.com», o Jalalpour Mohsen, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του Εμπορικού, Βιομηχανικού, Γεωργικού και Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου του Ιράν, δήλωσε ότι οι ιρανο-πολωνικές συμφωνίες «αφορούν ως επί το πλείστον μία οικονομική συνεργασία των δύο μερών για εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αξίας σχεδόν $240 εκατ., αλλά και συνεργασία για επενδύσεις στον τομέα της αλιείας ύψους 200 εκατ.».
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Πολωνίας, από την πλευρά του, Marek Kłoczko, τόνισε ότι η Πολωνία επιζητά τη συνεργασία με το Ιράν και θεωρεί ότι το τελευταίο έχει πολλά να προσφέρει στην πολωνική οικονομία χάρη στους άφθονους φυσικούς του πόρους, όπως το αργό πετρέλαιο αλλά και το φυσικό αέριο.
Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, η αξία του ιρανο-πολωνικού εμπορίου άγγιζε τα επίπεδα των $70 εκατ., με πολλές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής του.

Φωτό: en.nioc.ir/

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.