Περιορίζονται οι επενδύσεις σε έργα παραγωγής ενέργειας από τα κύματα

Περιορίζονται οι επενδύσεις σε έργα παραγωγής ενέργειας από τα κύματα

53
Περιορίζονται οι επενδύσεις σε έργα παραγωγής ενέργειας από τα κύματα

Επί εικοσιπέντε χρόνια ερευνητές και εταιρείες εργάζονταν στην Δανία με στόχο την κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας από κύματα, ενώ είχαν κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών είχαν προχωρήσει και σε μία σειρά επιτυχών δοκιμών αυτών των εγκαταστάσεων. Ο στόχος ήταν το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραγόταν στην Δανία το 2030 να παραγόταν από την ενέργεια των κυμάτων. Όμως αν και ο στόχος παραμένει ο ίδιος, αυτό που έχει αλλάξει θέτοντας εμπόδια στην υλοποίησή του είναι η ανεύρεση χρηματοδοτικών πόρων.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει ο Anders Kohler, διευθύνων σύμβουλος της «Floating Power Plant», της εταιρείας δηλαδή που κατασκευάζει στα ανοιχτά της νήσου Λόλαντ στο νοτιοανατολικό τμήμα της Δανίας, στην Βαλτική θάλασσα, μία πλωτή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ενέργεια κυμάτων, η οποία αναμένεται να τεθεί σε πλήρη δοκιμαστική λειτουργία στο άμεσο μέλλον.
«Ο παράγοντας που επιβραδύνει την ανάπτυξη των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα κύματα είναι η πρόσβαση σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών. Για να περάσεις από τη σύλληψη μίας ιδέας στην παραγωγή και προσφορά ενός προϊόντος στην αγορά απαιτούνται μεγάλα χρηματικά ποσά και πολλά επιχειρηματικά κεφάλαια ή η ισχυρή συμμετοχή του κράτους με χρήση δημοσίου χρήματος».
Να σημειωθεί ότι η έλλειψη πόρων έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά και κρατικά ερευνητικά κονδύλια έχουν πλέον σταματήσει -μετά από αρκετά χρόνια- την χρηματοδότηση αυτών των έργων και για αυτό τίθεται σε κίνδυνο η έγκαιρη υλοποίησή τους.
Από την άλλη πλευρά, πέραν της παύσης εισροής κρατικών ή ευρωπαϊκών κονδυλίων δύσκολη είναι και η χρηματοδοτική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι ιδιώτες επενδυτές δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους σε κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας από κύματα λόγω της χαμηλής τιμής πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι προς το παρόν η μόνη μονάδα παραγωγής ενέργειας από κύματα που βρίσκεται κοντά στο να τεθεί σε πλήρη δοκιμαστική λειτουργία είναι η μονάδα Wavepiston, χρηματοδοτούμενη από εταιρείες με έδρα την Δανία, την Φιλανδία και την Ολλανδία και η οποία βρίσκεται στην Βόρεια Θάλασσα, στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Δανίας.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την παρουσίαση της λειτουργίας της εγκατάστασης στην αγγλική γλώσσα: https://vimeo.com/128253406

Φωτό: http://www.wavepiston.dk/

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.