Κατηγορίες για απιστία και δωροδοκία απαγγέλθηκαν σε πρώην στελέχη της Petrobras

Κατηγορίες για απιστία και δωροδοκία απαγγέλθηκαν σε πρώην στελέχη της Petrobras

104
Κατηγορίες για απιστία και δωροδοκία απαγγέλθηκαν σε πρώην στελέχη της Petrobras

Εισαγγελείς στη Βραζιλία απήγγειλαν κατηγορίες σε 12 άτομα- στελέχη της SBM και της Petrobras για τη σύσταση συμμορίας και για τα εγκλήματα της απιστίας και της δωροδοκίας.
Oι κατηγορίες σχετίζονται με τη γνωστή υπόθεση- σκάνδαλο που αφορά τις συμβάσεις της ολλανδικής εταιρείας SBM Offshore και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Petroleo Brasileiro SA.
Η αστυνομία στο πλαίσιο της έρευνας με την ονομασία “Eπιχείρηση Μαύρο Αίμα”, εξέτασε ενδελεχώς φακέλους και μαρτυρίες για να εξακριβώσει εάν υπάρχουν βάσιμες υποψίες που αφορούν τον προκαθορισμό και τη συμφωνία τιμών και της δωροδοκίας στις συμβάσεις της Petrobras με προμηθευτές και κατασκευαστές.
Στα πρώην στελέχη της Petrobras, Pedro Barusco, Jorge Zelada και Renato Duque, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απιστία και δωροδοκία. Δίωξη διατάχθηκε και σε στελέχη της SBM μεταξύ των οποίων για τα ποινικά αδικήματα του εκβιασμού και της πρόσκλησης σε δωροδοκία. Τα εγκλήματα και αδικήματα αφορούν την περίοδο μεταξύ του 2003 και 2014μ ενώ μεταξύ του 1998 και του 2012, υπήρχαν παράνομες εξαγωγές συναλλάγματος στην Ελβετία που ξεπερνούν τα 46 εκατομμύρια δολάρια που ενδεχομένως αποτελούν απότοκο των συμβάσεων για την κατασκευή πλωτής εξέδρας παραγωγής πετρελαίου και για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εκφόρτωσης των πλοίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα ο τέως Διευθύνων Σύμβουλος της Petrobras «ζήτησε», στο πλαίσιο των συμβάσεων που εξετάζονται σήμερα από τους εισαγγελείς, πριν λίγα χρόνια από τους ολλανδούς την «υποστήριξη» στο Εργατικό Κόμμα της Βραζιλίας για την προεκλογική εκστρατεία του.
Σύμφωνα με το Reuters η SBM συμφώνησε με τις ολλανδικές αρχές, το Νοέμβριο του 2014 τον εξωδικαστικό συμβιβασμό/ πρόστιμο στο ποσό- ρεκόρ των 240 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να «κλείσει» η έρευνα που διεξαγόταν ήδη για 2 χρόνια και αφορούσε χρηματισμό από τους πωλητές της SBM μεταξύ του 2007 και του 2011σε κρατικούς αξιωματούχους στην Αγκόλα, στη Βραζιλία και στην Ισημερινή Γουινέα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.