Μετωπική σύγκρουση νιγηριανού ΠΝ και… 2000 πειρατών

Μετωπική σύγκρουση νιγηριανού ΠΝ και… 2000 πειρατών

244
Μετωπική σύγκρουση νιγηριανού ΠΝ και… 2000 πειρατών

Κατά τη διάρκεια άσκησης του νιγηριανού πολεμικού ναυτικού (με την ονομασία Mamaki) η οποία διοργανώθηκε από την Ανατολική Ναυτική Διοίκηση της χώρας, ο Διοικητής υποναύαρχος Aτικου Αμπντουλακίρ, δήλωσε ότι μεταξύ του Ιανουαρίου και του Οκτωβρίου 2015, πάνω από 1.500 παράνομα πλοία, φορτηγίδες και βάρκες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ή καταστράφηκαν. Στα πληρώματα των σκαφών και πλοιαρίων ασκήθηκαν διώξεις για τη διεξαγωγή παράνομων δραστηριοτήτων και μετέπειτα συνελήφθησαν όσοι φερόντουσαν ως ύποπτοι. Όσα πλοία δεν είχαν καταστραφεί κατά τις διώξεις, παραδόθηκαν στις αστυνομικές ή λιμενικές αρχές της Νιγηρίας.
Ο αριθμός των φερόμενων ως δραστών ξεπέρασε του 2.000 άνδρες οι οποίοι οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη και στις διωκτικές αρχές για να τους απαγγείλουν κατηγορίες για τα εγκλήματα της πειρατείας, της ένοπλης επίθεσης, της ομηρείας, της ληστείας, της άσκησης σωματικής βίας ή της απειλής για σωματική βία. Ο υποναύαρχος προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε εγκληματική οργάνωση πρέπει πλέον να μείνει μακριά από τα χωρικά ύδατα της Νιγηρίας», ενώ συμπλήρωσε ότι το νιγηριανό Ναυτικό επιμένει πλέον σε συστηματικές και ολοκληρωμένες δράσεις και επιχειρήσεις για να ανακόψει την παλίρροια της παράνομης μεταφόρτωσης πετρελαίου και πειρατείας στη θάλασσα και τα ποτάμια της χώρας.
“Μας έχει δοθεί ρητή εντολή από τον Αρχηγό του Στόλου να εκπαιδεύσουμε άμεσα τους άνδρες μας και επίσης να μειώσουμε τις παράνομες δραστηριότητες στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας» επεσήμανε προειδοποιητικά ο Διοικητής της περιοχής. Η άσκηση Mamaki είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας αυτής όπου έξι πλοία συμμετέχουν με σκοπό την αποτροπή παράνομων πειρατικών επιθέσεων και λαθρεμπορίας στις εκβολές του Νίγηρα. Πριν από λίγες εβδομάδες το Νιγηριανό Πολεμικό Ναυτικό εγκαινίασε τη λειτουργία του ειδικού συστήματος ανίχνευσης και επιτήρησης Falcon Eye, ισραηλινής σχεδίασης και κατασκευής στα ΗΑΕ, για τη στενή παρακολούθηση και εποπτεία όχι μόνο στα χωρικά ύδατα της χώρας αλλά και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή στον Κόλπο της Γουινέας.
Oι δράσεις του Πολεμικού Ναυτικού έχουν ήδη καταγράψει σημαντική επιτυχία στη μείωση πειρατικών επιδρομών και ληστρικών επιθέσεων, τόσο στα διεθνή ύδατα όσο και στις ακτές της χώρας. Αν και δύο περιπτώσεις ένοπλης επίθεσης και ομηρείας κατεγράφησαν τις περασμένες εβδομάδες, με ευτυχώς αίσιο τέλος για τα πληρώματα, κατά το πρώτο εξάμηνο οι επιθέσεις πειρατών και ληστών ήταν 11, σχεδόν οι μισές σε σχέση με το 2014. Εντούτοις νιγηριανοί ‘πειρατές’ έχουν εστιαστεί σε ληστρικές επιδρομές σε γειτονικά λιμάνια και χωρικά ύδατα άλλων γειτονικών κρατών όπως του Μπενίν, του Τόγκο, της Ισημερινή Γουινέας και του Καμερούν.
Φωτο: ΕΡΑ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.