Η Μόσχα στρέφεται προς τη Πιονγκ Γιανγκ για στρατηγική ενεργειακή συμμαχία

Η Μόσχα στρέφεται προς τη Πιονγκ Γιανγκ για στρατηγική ενεργειακή συμμαχία

87
Η Μόσχα στρέφεται προς τη Πιονγκ Γιανγκ για στρατηγική ενεργειακή συμμαχία

Διπλωματική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Anton Inyutsyn προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου για να εξετάσει τις πιθανότητες συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας.
Οι δύο χώρες σχεδιάζουν να υπογράψουν μια στρατηγική συμφωνία για την ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης, όπως ανέφερε το πρακτορείο ΤASS.
Η ρωσική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενέκρινε πρόσφατα το σχέδιο συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα του ηλεκτρισμού μεταξύ των κυβερνήσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ), και ουσιαστικά διέταξε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα σε γρήγορους ρυθμούς.
Η αγορά ενέργειας εξακολουθεί να παραμένει «ο πιο αδύναμος κρίκος» στην οικονομία της προβληματικής χώρας, αφού η Πιονγκ Γιάνγκ έλπιζε για καιρό ότι θα καταφέρει να ανακαλύψει κοιτάσματα αργού πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου στο βόρειο κομμάτι της χερσονήσου ή στις γειτονικές θάλασσες…
Το 2015 η διπλωματική, πολιτική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών έχει αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς, ενώ έχει επίσημα ονομασθεί και «Έτος Φιλίας». Ειδικότερα, επίσημες κοινοβουλευτικές, δημοτικές, επιχειρηματικές και διπλωματικές αντιπροσωπείες αντάλλαξαν επισκέψεις για την προώθηση πολιτιστικών, αθλητικών, καλλιτεχνικών και επιστημονικών συνεργασιών. Η συνεργασία σε θέματα ενέργειας θεωρείται όμως η σημαντικότερη και πιο καίρια σε μια εποχή όπου η Μόσχα επιθυμεί να ενδυναμώσει το Βλαντιβοστόκ και τις γύρω περιοχές ως νέα κέντρα και κόμβους εμπορίου, βιομηχανίας και μεταφορών της Άπω Ανατολής.
Φωτο: ΕΡΑ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.