Ο οδικός χάρτης για την ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας...

Ο οδικός χάρτης για την ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των ωκεανών

72
Ο οδικός χάρτης για την ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των ωκεανών

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένα πρώτο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των ωκεανών παρουσιάστηκε στο Δουβλίνο την Τρίτη 20 Οκτωβρίου, υπό την προεδρία του Μαλτέζου Επιτρόπου της ΕΕ για το Περιβάλλον, τις Ναυτιλιακές Υποθέσεις και την Αλιεία, Karmenu Vella, σε ηγετικούς παράγοντες του επιχειρείν και σε υπουργούς ενέργειας της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ο Ιρλανδός υπουργός Alex White και η Γαλλίδα ομόλογός του Ségolène Royal. Ο «στρατηγικός οδικός χάρτης» εκπονήθηκε από το Φόρουμ Ενέργειας των Ωκεανών (Ocean Energy Forum), που δημιουργήθηκε από την ΕΕ το 2014 με στόχο να δοθεί ώθηση στις πολλά υποσχόμενες νέες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από την θάλασσα.
Η «γαλάζια» ενέργεια από την θάλασσα θα βοηθήσει να ικανοποιηθούν τα αυστηρά κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ για παραγωγή καθαρής ενέργειας, με παράλληλη δημιουργία όρων οικονομικής ανάπτυξης και κατ’ επέκταση θέσεων εργασίας.
Στον τομέα της ενέργειας των ωκεανών περιλαμβάνονται η υπεράκτια αιολική ενέργεια, αλλά και η κυματική και παλιρροϊκή ενέργεια, οι οποίες βέβαια βρίσκονται ακόμα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους και χρειάζονται μία μικρή περαιτέρω ώθηση.
Κατά τους τελευταίους μήνες το Φόρουμ έχει προσδιορίσει τα βασικά εμπόδια που καθυστερούν την ανάπτυξη της βιομηχανίας παραγωγής ενέργειας από τους ωκεανούς, ενώ έχει εξετάσει τις δράσεις εκείνες που θα επιτρέψουν να επιταχυνθεί η πορεία προς την εμπορευματοποίηση της ενέργειας.
Στην συνάντηση του Δουβλίνου, την δεύτερη που πραγματοποιείται σε αυτό το υψηλό επίπεδο, συζητήθηκαν τόσο οι βασικές αρχές που διέπουν τον στρατηγικό οδικό χάρτη, όσο και οι όροι που θα επιτρέψουν την ορθή εφαρμογή του.
Ο Επίτροπος Karmenu Vella δήλωσε ότι «η δημιουργία μίας νεάς βιομηχανίας δεν είναι ποτέ μία εύκολη υπόθεση και χρειάζεται τόσο τα κράτη όσο και οι επιχειρήσεις να συνεργάζονται στενά. Από την εμπειρία της μέχρι τώρα λειτουργίας του Φόρουμ Ενέργειας των Ωκεανών προκύπτει ότι βιομηχανία και κυβερνήσεις σαφώς και μπορούν να έχουν μία αγαστή συνεργασία με στόχο τον εντοπισμό των προβλημάτων που εμποδίζουν την ανάπτυξη του τομέα. Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα και να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για την υλοποίηση των όσων ορίζονται από τον οδικό χάρτη».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τις Ναυτιλιακές Υποθέσεις και την Αλιεία κάλεσε τους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν το έργο που έχει ήδη επιτελέσει το Φόρουμ, με στόχο να παρουσιαστεί ο τελικός οδικός χάρτης για την ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των ωκεανών στις αρχές του 2016.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.