Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης στη Μεσόγειο: βασικός πρωταγωνιστής το Ισραήλ

Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης στη Μεσόγειο: βασικός πρωταγωνιστής το Ισραήλ

165
Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης στη Μεσόγειο: βασικός πρωταγωνιστής το Ισραήλ

To υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την Κυριακή 16/8 τη «συμφωνία του αιώνα», η οποία θα επιτρέψει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο οικόπεδο του Λεβιάθαν.

Η αμφιλεγόμενη συμφωνία επιτεύχθηκε τελικά στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και του υπουργού περιβάλλοντος που καταψήφισε την συμφωνία, Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πιστεύει ότι η συμφωνία θα είναι προς το οικονομικό όφελος του Ισραήλ, ενώ θα επιτρέψει την ενεργειακή του ανεξαρτησία. Εντούτοις η συμφωνία εξακολουθεί να χρειάζεται την έγκριση του Κοινοβουλίου- Κνέσετ.

“Το αέριο θα εξάγεται από το βυθό της θάλασσας και θα φτάσει τους Ισραηλινούς πολίτες, ισραηλινή βιομηχανία και την ισραηλινή οικονομία – προς όφελος των πολιτών του Ισραήλ », δήλωσε ο Νετανιάχου.

Μετά από εβδομάδες συνομιλιών, η συμφωνία θα επιτρέψει στην ισραηλινή – αμερικανική κοινοπραξία (Noble Energy- ΗΠΑ και Delek Group- Ισραήλ) να διατηρήσει την κυριότητα του κοιτάσματος Λεβιάθαν αλλά καλείται να πωλήσει άλλα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών στο κοίτασμα Ταμάρ.

Οι επικριτές του σχεδίου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έδωσε μεγάλα οικονομικά προνόμια και εξουσίες στην κοινοπραξία Noble και Delek και τον πλήρη έλεγχο στα περισσότερα από τα αποθέματα φυσικού αερίου του Ισραήλ χωρίς εγγυήσεις για την προστασία των κανόνων ανταγωνισμού και κυρίως για χαμηλές τιμές προς τους εγχώριους καταναλωτές.

Το Ισραήλ, το οποίο υπήρξε πριν λίγες δεκαετίες μια χώρα με τεράστια ενεργειακή εξάρτηση κυρίως από τη Δύση, σήμερα μετατρέπεται σε ένα δυναμικό εξαγωγέα. Στα κοιτάσματα του Λεβιάθαν, τα αποθέματα υπολογίζονται σε 22 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (TCF) ή 622 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ η εξόρυξη και παραγωγή θα ξεκινήσει το 2018 ή το 2019. Τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου θα τροφοδοτούν επίσης την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Photo: ΑΠΕ/ATEF SAFADI

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.