Σύμπραξη BP-Sinopec στην πετρέλευση

Σύμπραξη BP-Sinopec στην πετρέλευση

72
Σύμπραξη BP-Sinopec στην πετρέλευση

Φωτό:ΑΠΕ (QILAI SHEN)

Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός BP και η κινεζική Sinopec Fuel Oil θα συμπράξουν με στόχο την παροχή υπηρεσιών πετρέλευσης αλλά και πώλησης ναυτιλιακών καυσίμων, όπως ανέφερε η BP σε πρόσφατη ανακοίνωσή της.

Το κοινό σχήμα (50/50) θα βασιστεί σε καταρχήν συμφωνία που υπεγράφη το 2011, και θα αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων πετρέλευσης των δύο εταιρειών, δίνοντας έμφαση στην εξυπηρέτηση ναυτιλιακών εταιρειών κινεζικών συμφερόντων.

Η κοινοπραξία θα λάβει την ονομασία BP Sinopec Marine Fuels Pte Ltd και θα εξυπηρετεί τα λιμάνια της Σιγκαπούρης, της Φουτζάιρα, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αμβέρσας, του Βελγίου, του Ρότερνταμ και του Άμστερνταμ, ενώ στην Κίνα, θα εξυπηρετεί τους λιμένες του Τιεντζίν, του Τσινγκτάο, της Σαγκάης, του Νινγκμπό και του Σενγκζέν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίθετα από την ανταγωνιστική αγορά της Σιγκαπούρης (όπου σημειωτέον, το 2014, πωλήθηκαν 42.4 εκ. τόνοι ναυτιλιακών καυσίμων), η κινεζική αγορά των ναυτιλιακών καυσίμων χαρακτηρίζεται από ολιγοπώλιο, όπου ελάχιστοι μεγάλοι παίκτες, όπως οι εταιρείες Sinopec, Chimbusco και Brightoil καθορίζουν την αγορά.

Η προαναφερόμενη συνέργεια, θα επιτρέψει αφενός τη διείσδυση της BP στην κινεζική αγορά αφετέρου θα σηματοδοτήσει την αύξηση του μεριδίου για τους δύο εταίρους στη δυναμική αγορά της πετρέλευσης στην Ασία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.