Ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

38
Ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

ΑΠΕ-ΕΠΑ (Jean-Christophe Bott)

Στην επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας κατέληξε η διεθνής κοινότητα με το Ιράν, έπειτα από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων που έλαβε χώρα στη Λωζάννη, σχετικά με τους κανόνες που θα πρέπει να διέπουν το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.

Ειδικότερα, οι έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία) κατάφεραν να διαμορφώσουν μια συμφωνία-πλαίσιο, με βάση την οποία το Ιράν θα μειώσει τη δυνατότητα επιπέδου εμπλουτισμού ουρανίου και πλουτωνίου ως αντάλλαγμα για την άρση των σκληρών οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβάλλει στο ισλαμικό κράτος οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Σημαντικό σημείο στη συμφωνία, αποτελεί και ο έλεγχος των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί η χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς από τη χώρα.

Παρόλα αυτά, οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις για την υπογραφή οριστικής συμφωνίας ανάμεσα στα δύο μέρη αναμένονται επίπονες, καθώς το Ιράν επιθυμεί άμεση άρση των κυρώσεων ενώ οι δυτικοί ηγέτες επιδιώκουν ένα πλαίσιο σταδιακής άρσης των κυρώσεων αξιολογώντας παράλληλα την πρόοδο του Ιράν στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Επιπρόσθετα, η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου θέτει το ασφυκτικό χρονικά πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να συμβιβαστούν όλες οι πλευρές.

Τέλος, μακροπρόθεσμα, η επίδραση στη διεθνή οικονομία από την άρση των κυρώσεων στο Ιράν, αναμένεται σημαντική, ειδικά στην αγορά πετρελαίου, η οποία το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει συνεχείς διακυμάνσεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.