Ο γόρδιος δεσμός Ρωσίας και Ευρώπης στην ενέργεια

Ο γόρδιος δεσμός Ρωσίας και Ευρώπης στην ενέργεια

113
Ο γόρδιος δεσμός Ρωσίας και Ευρώπης στην ενέργεια

Οι προσπάθειες απεξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια ενδέχεται να μην έχουν καρποφορήσει στον βαθμό που θα επιθυμούσε η Γηραιά Ήπειρος. Πιο συγκεκριμένα, δημοσίευμα του Reuters κάνει λόγο για αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με ρωσικό LNG. Μάλιστα, το Reuters υπογραμμίζει ότι περισσότερο από το ένα δέκατο του φυσικού αερίου που έφτανε στην Ευρώπη μέσω αγωγών έχει αντικατασταθεί από φορτία LNG που φτάνουν διά θαλάσσης στους ευρωπαϊκούς λιμένες.

Το 2023, η Ρωσία απέστειλε πάνω από 15,6 εκατ. τόνους LNG σε ευρωπαϊκούς λιμένες, σύμφωνα με δεδομένα του Reuters. Στην Ισπανία, στο Βέλγιο και στη Γαλλία κατευθύνθηκε κατά κύριο λόγο το ρωσικό LNG, τόσο το 2022 όσο και το 2023.

Πλέον, το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη αντιστοιχεί στο 15%, παρότι είχε μειωθεί στο 8,7% στις αρχές του πολέμου. Και πάλι παραμένει αρκετά χαμηλότερα του 37% που ήταν πριν από τον Μάρτιο του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, κύριος πάροχος LNG στην Ευρώπη είναι η Νορβηγία, με ποσοστό 30,3%, και μετά ακολουθούν οι ΗΠΑ (19,4%) και οι χώρες της Βόρειας Αφρικής (14,1%).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.