Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, πληγή για την αιγυπτιακή οικονομία

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, πληγή για την αιγυπτιακή οικονομία

43
Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, πληγή για την αιγυπτιακή οικονομία

Ο αντίκτυπος της κρίσης στη Μέση Ανατολή είναι εμφανής στην αιγυπτιακή οικονομία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις. Μάλιστα, το Κάιρο αναγκάζεται να στραφεί στο ΔΝΤ για την εξασφάλιση ρευστότητας.

Ειδικότερα, Αίγυπτος και ΔΝΤ ήρθαν σε συμφωνία για δάνειο ύψους $8 δισ., εξέλιξη που επί της ουσίας συνιστά επέκταση πρότερου δανείου ύψους $3 δισ., το οποίο είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2022.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε λίγες ώρες αφότου η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου υποτίμησε την αξία της αιγυπτιακής λίρας και αύξησε τα επιτόκια δανεισμού, σημειώνει δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu.

Η ανάγκη της Αιγύπτου για περαιτέρω κεφάλαια συνιστά απότοκο της αδιάκοπης αιμορραγίας της οικονομίας της, η οποία έχει ενταθεί ελέω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα και του πολέμου στη Γάζα. Συγκεκριμένα, ο πόλεμος στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σημαντική πτώση των τουριστικών ροών, ενώ οι επιθέσεις των Χούθι έχουν μειώσει τα επίπεδα ναυσιπλοΐας από τη Διώρυγα του Σουέζ, κύριο αιμοδότη της οικονομίας της Αιγύπτου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.