Ο «ψυχρός πόλεμος» στον Ειρηνικό Ωκεανό

Ο «ψυχρός πόλεμος» στον Ειρηνικό Ωκεανό

69
Ο «ψυχρός πόλεμος» στον Ειρηνικό Ωκεανό

Ο Ειρηνικός Ωκεανός, μια περιοχή υψηλού ενδιαφέροντος για τις θαλάσσιες μεταφορές, βρίσκεται σε συνθήκες περιφερειακής αστάθειας, καθώς τα κράτη της περιοχής επιδίδονται στον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αυστραλία αναβαθμίζει τις στρατιωτικές της δυνατότητες έναντι της αυξανόμενης κινεζικής ισχύος στον Ειρηνικό.

Πιο συγκεκριμένα, η Αυστραλία θα υλοποιήσει ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα με αιχμή του δόρατος το Πολεμικό της Ναυτικό, το οποίο θα διπλασιαστεί σε μέγεθος. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα επενδυθεί το ποσό των $7,2 δισ. Το Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας θα αριθμεί 26 πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων 11 νεότευκτων φρεγατών και 6 νεότευκτων μεγάλων πλοίων εξοπλισμένων με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Η αιτία αυτής της στρατιωτικής προπαρασκευής είναι η απειλή που θέτει η στρατιωτική ισχύς της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού. Επισημαίνεται ότι το παρόν εξοπλιστικό σχέδιο θα προσδώσει στην Αυστραλία το μεγαλύτερο πολεμικό ναυτικό που είχε από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή η συνολική αναβάθμιση του Ναυτικού της Αυστραλίας θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την εφαρμογή του συμφώνου AUKUS (Australia-United Kingdom-United States). Αυτό υπεγράφη με σκοπό την ανάσχεση της Κίνας και μεριμνά για την παράδοση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.