Το δικαίωμα των ναυτικών στο «όχι στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το δικαίωμα των ναυτικών στο «όχι στην Ερυθρά Θάλασσα»

133
Το δικαίωμα των ναυτικών στο «όχι στην Ερυθρά Θάλασσα»

Οι ναυτικοί έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να ταξιδέψουν με πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων του International Bargaining Forum, καθώς η κατάσταση κλιμακώνεται.

Συγκεκριμένα, η International Bargaining Forum Warlike Operations Area Committee (WOAC) συνεδρίασε στις 7 Φεβρουαρίου 2024 και συμφώνησε πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας των ναυτικών. Ένα εξ αυτών είναι η συμπερίληψη του Κόλπου του Άντεν στις περιοχές υψηλού κινδύνου για τους ναυτικούς. Παράλληλα, στους υφιστάμενους όρους για την καθορισμένη από το International Bargaining Forum περιοχή υψηλού κινδύνου περιλαμβάνεται το δικαίωμα των ναυτικών να αρνηθούν να ταξιδέψουν στην περιοχή.

Στην κοινή ανακοίνωση των International Transport Workers’ Federation (ITF) και Joint Negotiating Group τονίζεται το δικαίωμα των ναυτικών στον επαναπατρισμό με έξοδα της εταιρείας και αποζημίωση ίση με δύο βασικούς μισθούς μηνός. Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η συμπερίληψη του δικαιώματος των ναυτικών να μην ταξιδέψουν στην Ερυθρά Θάλασσα δεν ήταν εύκολη απόφαση, δεδομένου ότι μπορεί να επηρεάσει το παγκόσμιο εμπόριο, ωστόσο η ναυτική ασφάλεια αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων, των κρατών σημαίας, των λιμένων και των αεροδρομίων θα είναι ζωτικής σημασίας για τον ασφαλή και γρήγορο επαναπατρισμό των ναυτικών, εφόσον το ζητήσουν. Οι ναυτικοί πρέπει να ειδοποιούνται επτά ημέρες πριν από την είσοδό τους στην περιοχή, δεδομένων των υλικοτεχνικών περιορισμών της διέλευσης και της δυσκολίας διευκόλυνσης της αποβίβασης σε ασφαλές λιμάνι.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.