Containerships: Παραδόσεις-ρεκόρ και ένα αβέβαιο outlook

Containerships: Παραδόσεις-ρεκόρ και ένα αβέβαιο outlook

118
Containerships: Παραδόσεις-ρεκόρ και ένα αβέβαιο outlook

Σε επίπεδα-ρεκόρ αναμένεται να διαμορφωθούν οι παραδόσεις containerships το 2024, καθώς τα ναυπηγεία ολοκληρώνουν παραγγελίες που τοποθετήθηκαν εντός των πανδημικών ετών. Καθώς ο στόλος οδεύει σε αθροιστική μεταφορική ικανότητα άνω των 30 εκατ. TEUs, η BIMCO προβαίνει σε ανάλυση που αφορά τις συνιστώσες της αγοράς των containerships.

Ειδικότερα, το 2024 αναμένεται να παραδοθούν 478 containerships μεταφορικής ικανότητας 3,1 εκατ. TEUs, επίπεδα που συνιστούν ετήσια άνοδο της τάξεως του 41%. Ακόμα, με τις παραδόσεις αυτές, ο στόλος αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% το τρέχον έτος.

Την ίδια ώρα, οι ανακυκλώσεις πλοίων αναμένεται να αυξηθούν, όμως η άνοδος του στόλου θα τις ξεπεράσει κατά πολύ, οδηγώντας εν τέλει τη μεταφορική ικανότητα του παγκόσμιου στόλου άνω των 30 εκατ. TEUs για πρώτη φορά στην ιστορία.

Παράλληλα, παρότι η άνοδος της προσφοράς εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά 10% το 2024, δεν ισχύει το ίδιο για τη ζήτηση, η οποία θα αυξηθεί κατά περίπου 3-4% φέτος. Πάντως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, σύμφωνα με την BIMCO, ότι οι ταχύτητες των containerships έχουν μειωθεί έναντι του 2023 και εκτιμάται ότι θα μειωθούν περαιτέρω το 2024.

Επιπλέον, οι διαταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα συντελούν στον περιορισμό του αντικτύπου της σαφούς ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Ωστόσο, δεδομένου ότι και τα έτη 2025 και 2026 οι παραδόσεις containerships αναμένεται να διαμορφωθούν σε υψηλά επίπεδα, εφόσον δεν πωληθούν πολλά πλοία προς διάλυση, η ανισορροπία ζήτησης και προσφοράς θα καταστεί εκ νέου εμφανής με την αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.