Προσεχώς containership-μαμούθ πυρηνικής ενέργειας

Προσεχώς containership-μαμούθ πυρηνικής ενέργειας

247
Προσεχώς containership-μαμούθ πυρηνικής ενέργειας

Στην έκθεση Marintec China στη Σαγκάη, το κρατικό κινεζικό ναυπηγείο (China State Shipbuilding Corporation – CSSC) αποκάλυψε τα σχέδια για την κατασκευή του μεγαλύτερου containership στον κόσμο, γνωστού ως KUN-24AP, που αναμένεται να τροφοδοτείται με πυρηνική ενέργεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, στο πλοίο των 24.000 TEUs θα ενσωματωθεί ο αντιδραστήρας τηγμένου άλατος (MSR) τέταρτης γενιάς, εκμηδενίζοντας έτσι τις εκπομπές άνθρακα κατά τη λειτουργία του. O συγκεκριμένος αντιδραστήρας θα χρησιμοποιεί το θόριο ως ραδιενεργό μέταλλο, του οποίου η χρήση παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι του ουράνιου. Ένα από αυτά είναι η αφθονία θορίου που υπάρχει στην Κίνα.

Ο Christopher Wiernicki, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του νηογνώμονα ABS, τόνισε τη σημασία της προώθησης της πυρηνικής τεχνολογίας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι πλήρους απανθρακοποίησης. Μάλιστα, σε δήλωσή του, επισήμανε τα οφέλη της πυρηνικής τεχνολογίας και το γεγονός ότι η εφαρμογή των ειδικών τύπων αντιδραστήρων, όπως είναι ο MSR, μειώνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της πυρηνικής τεχνολογίας για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των χωρών.

Ωστόσο, τόνισε ότι η λεπτομερής αξιολόγηση μιας τέτοιας τεχνολογίας κρίνεται απαραίτητη, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φιλοδοξίες υιοθέτησης της πυρηνικής τεχνολογίας στη ναυτιλία έχουν εγκαταλειφθεί από πληθώρα χωρών. Στον αντίποδα, η Κίνα κατάφερε φέτος να λειτουργήσει επιτυχώς τον πρώτο αντιδραστήρα MSR.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.