Σόγια: Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας με ερωτηματικά

Σόγια: Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας με ερωτηματικά

39
Σόγια: Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας με ερωτηματικά

Μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον από πλευράς Κινέζων εισαγωγέων βλέπουν οι Αμερικανοί γεωργοί, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα υπεγράφη συμφωνία που θεωρητικά θα άνοιγε τον δρόμο για αύξηση του εμπορίου σιτηρών.

Κινέζοι εισαγωγείς υπέγραψαν στην Αϊόβα συμφωνία για την αγορά αμερικανικών σιτηρών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον μεγαλύτερο όγκο να αφορά σόγια. Ήταν η πρώτη τέτοια συμφωνία από το 2017, αν και δεν μαγνήτισε τα φώτα της δημοσιότητας.

Οι λεπτομέρειες αναφορικά με τους όγκους και τα είδη των εμπορευμάτων που καλύπτονται από τη συμφωνία δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα από τo U.S. Soybean Export Council (USSEC). Ουσιαστικά πρόκειται για μη δεσμευτικές επιστολές πρόθεσης για την αγορά σόγιας σε μεταγενέστερη περίοδο και άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο κατά πόσο θα μετουσιωθούν σε πωλήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη ημερήσια πώληση αμερικανικής σόγιας στην Κίνα, ήτοι 2,92 εκατ. μετρικοί τόνοι, έλαβε χώρα δύο μέρες μετά την υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας στην Αϊόβα το 2012.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.