Τα χειρότερα πέρασαν για την αγορά του real estate στην Κίνα;

Τα χειρότερα πέρασαν για την αγορά του real estate στην Κίνα;

53
Τα χειρότερα πέρασαν για την αγορά του real estate στην Κίνα;

Η κρίση του κλάδου του real estate στην Κίνα έχει φτάσει στο απόγειό της και πλέον η ανάκαμψη είναι μονόδρομος, την ίδια ώρα που οι απώλειες των τραπεζών με μεγάλη έκθεση στον κλάδο ανέρχονται σε εκατομμύρια.

Τα παραπάνω ανέφερε ο CEO της HSBC, Noel Quinn, στο πλαίσιο ανακοίνωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Τα κέρδη προ φόρων της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας υπερδιπλασιάστηκαν το γ’ τρίμηνο στα $7,7 δισ., ενώ τα έσοδά της κατέγραψαν άνοδο 40% σε ετήσια βάση, στα $16,2 δισ. Αφορμή για τις δηλώσεις Quinn στάθηκαν οι αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες της HSBC, οι οποίες περιλαμβάνουν επιβαρύνσεις $500 εκατ. για τον κλάδο του real estate στην Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό και παρά τα βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη της HSBC, η μετοχή της τράπεζας την ημέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ακολούθησε την κατιούσα.

Ο μικρότερος ανταγωνιστής της HSBC, η Standard Chartered, ανακοίνωσε επίσης υψηλότερες των αναμενομένων επιβαρύνσεις, απόρροια του ρευστού περιβάλλοντος στην αγορά ακινήτων της Κίνας. Πάντως, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον κινεζικό γίγαντα ακινήτων Evergrande Group, ο οποίος έχει υποχρεώσεις άνω των $300 δισ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι η επόμενη ακρόαση, στις 4 Δεκεμβρίου, θα είναι η τελευταία πριν ληφθεί απόφαση για την εκκαθάριση της εταιρείας. Ο CFO της HSBC, Georges Elhedery, επισήμανε ότι η τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει «μερικά δύσκολα τρίμηνα καθώς ο τομέας προσαρμόζεται», αλλά ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι πιο θετικές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.