Η Ολλανδία «ρίχνει» 60 εκατ. ευρώ στα ναυπηγεία της

Η Ολλανδία «ρίχνει» 60 εκατ. ευρώ στα ναυπηγεία της

139
Η Ολλανδία «ρίχνει» 60 εκατ. ευρώ στα ναυπηγεία της

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας και η ευρύτερη εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία συμφώνησαν σε μια στρατηγική αναβάθμισης της ναυπηγικής βιομηχανίας, καθώς οι προσπάθειες απανθρακοποίησης του κλάδου εντείνονται με φόντο το 2050.

Στο πλαίσιο αυτό, το 2024 και το 2025 θα επενδυθούν 60 εκατ. ευρώ, με την πυρηνική ενέργεια ως μέσο πρόωσης των πλοίων να συγκαταλέγεται στα πέντε projects καινοτομίας για τη ναυπηγική βιομηχανία. Το Sector Agenda, που παρουσιάστηκε στο Ρότερνταμ, υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της θέσης της Ολλανδίας στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία και θέτει τις βάσεις για ένα βιώσιμο μέλλον για την εγχώρια ναυτιλία.

H Ολλανδία δεν διαθέτει επαρκή ανταγωνιστική ναυπηγική δυναμικότητα για πολεμικά πλοία και εξειδικευμένα πλοία παροχής υπεράκτιων υπηρεσιών, που είναι απολύτως απαραίτητη για την ασφάλεια της χώρας, τις πλωτές υποδομές, την προστασία των υδάτων και την ενεργειακή μετάβαση. Ως εκ τούτου, θα διοχετευτούν 30 εκατ. ευρώ για έκαστη δραστηριότητα κατά τα επόμενα δύο έτη.

Όπως προαναφέρθηκε, υπό τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα αναπτυχθούν πέντε καινοτόμα έργα στην Ολλανδία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα projects «The Shipyard of the Future» και «Nuclear Propulsion of Ships». Στόχος του πρώτου είναι η μείωση του κόστους επισκευών και κατασκευών πλοίων κατά 15%, προκειμένου τα ολλανδικά ναυπηγεία να ανταγωνιστούν τα ασιατικά, χρησιμοποιώντας παράλληλα ψηφιακές και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες. Τέλος, το «Maritime Master Plan» προβλέπει τη ναυπήγηση έως και 40 πλοίων κατανάλωσης μεθανόλης, LNG και υδρογόνου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.