Σιδηροδρομικό project, η απάντηση-όραμα του Μεξικού στη Διώρυγα του Παναμά

Σιδηροδρομικό project, η απάντηση-όραμα του Μεξικού στη Διώρυγα του Παναμά

193
Σιδηροδρομικό project, η απάντηση-όραμα του Μεξικού στη Διώρυγα του Παναμά

Η κυβέρνηση του Μεξικού προχωρά με ένα σχέδιο αναβίωσης μιας σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ του Κόλπου του Μεξικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, σε μια προσπάθεια να αποκομίσει οφέλη από τη συμφόρηση πλοίων στη Διώρυγα του Παναμά.

Το έργο επιδιώκει να καρπωθεί την επιθυμία των πολυεθνικών να βρίσκονται πιο κοντά στις ΗΠΑ και τις περιόδους χαμηλής στάθμης νερού της Διώρυγας του Παναμά, καθώς η περιοχή υποφέρει από ολοένα και συχνότερες ξηρασίες. Για τον πρόεδρο Andrés Manuel López Obrador, αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για την προσέλκυση επενδύσεων στον φτωχότερο νότο ‒ αν και κύκλοι της βιομηχανίας είναι επιφυλακτικοί ότι μπορεί να πετύχει.

Ο διάδρομος του ισθμού Tehuantepec, προϋπολογισμού $2,8 δισ., θα περιλαμβάνει σιδηροδρομική γραμμή μήκους 308 χλμ. μεταξύ των λιμένων της Salina Cruz στην πολιτεία Oaxaca και του Coatzacoalcos στη Veracruz. Παράλληλα θα συνδέει βιομηχανικά συγκροτήματα με κόμβους μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων αεροδρομίων. Τα τρένα έχουν ήδη διασχίσει τη διαδρομή σε δοκιμαστικά δρομολόγια, ενόψει της έναρξής της τον Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση του Μεξικού είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις προοπτικές του έργου, καθώς θα ενισχύσει την εγγύτητα προς τις ΗΠΑ και θα μειώσει σημαντικά τους χρόνους μεταφοράς έναντι της διέλευσης της Διώρυγας του Παναμά. Εμπειρογνώμονες, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη των σχετικών υποδομών θα χρειαστεί χρόνια, ενώ επισημαίνουν ότι το πρόσθετο κόστος και ο επιπλέον χρόνος για την εκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων σε τρένο και τη μετέπειτα εκφόρτωση σε πλοίο στο Coatzacoalcos στον Κόλπο του Μεξικού καθιστούν το έργο μια δύσκολη υπόθεση.

Στην αρχική της φάση, η μονή σιδηροδρομική γραμμή θα εκτελεί ταυτόχρονα δρομολόγια επιβατικών και εμπορευματικών αμαξοστοιχιών. Οι έξι εμπορευματικές αμαξοστοιχίες είναι ικανές να μεταφέρουν 260 TEUs σε δύο διαδρομές την ημέρα, σύμφωνα με κυβερνητική παρουσίαση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.