Οι πειρατικές και ληστρικές επιθέσεις σε άνοδο

Οι πειρατικές και ληστρικές επιθέσεις σε άνοδο

208
Οι πειρατικές και ληστρικές επιθέσεις σε άνοδο

Αύξηση των καταγεγραμμένων περιστατικών πειρατικών και ληστρικών επιθέσεων σε πλοία διεθνώς, αλλά ιδιαίτερα στον Κόλπο της Γουινέας, καταδεικνύει η τελευταία έκθεση του ΙCC International Maritime Bureau (IMB).

Σύμφωνα με τα εν λόγω δεδομένα, 99 περιστατικά ληστρικών και πειρατικών επιθέσεων καταγράφηκαν τους πρώτους εννέα μήνες του έτους στα διεθνή ύδατα έναντι 90 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Δράστες επιβιβάστηκαν σε 85 πλοία, σε δύο άνοιξαν πυρ, ενώ απόπειρα επίθεσης καταγράφηκε σε εννέα πλοία. Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά συνέβησαν βράδυ.

Την ίδια ώρα, υπαρκτός παραμένει ο κίνδυνος για τα πληρώματα, καθώς το ίδιο χρονικό διάστημα σημειώθηκαν 69 ομηρίες, 14 απαγωγές, οκτώ απειλές, τρεις τραυματισμοί και μία επίθεση.

Τα αναφερόμενα περιστατικά αυξήθηκαν στον Κόλπο της Γουινέας κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 και διαμορφώθηκαν σε 21 σε σύγκριση με 14 για την ίδια περίοδο του 2022. Δεκαεπτά ήταν ένοπλες ληστείες και τέσσερις πειρατικές επιθέσεις, με την ασφάλεια των ναυτικών να τίθεται σε κίνδυνο: 54 πιάστηκαν όμηροι, 14 απήχθησαν και δύο τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, πηγή ανησυχίας για τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα θα πρέπει να αποτελούν τα αυξημένα περιστατικά στα Στενά της Σιγκαπούρης. Τα καταγεγραμμένα περιστατικά ήταν 33 έναντι 31 την ίδια περίοδο πέρυσι. Δράστες επιβιβάστηκαν σε 31 πλοία, με πέντε μέλη του πληρώματος να κρατούνται όμηροι και δύο να απειλούνται, ενώ το 25% των περιστατικών αναφέρθηκε τον Ιούλιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αναφέρθηκε ότι κλάπηκαν περιουσιακά στοιχεία του πλοίου. Το IMB υπογραμμίζει τον κίνδυνο καθυστερημένης ή ελλιπούς αναφοράς αυτών των περιστατικών και παροτρύνει όλες τις τοπικές αρχές να διερευνούν τα περιστατικά αυτά στο σύνολό τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.