Nέα ρήτρα της BIMCO για τον CII

Nέα ρήτρα της BIMCO για τον CII

174
Nέα ρήτρα της BIMCO για τον CII

Μια νέα ρήτρα για τον CII αναφορικά με τα ναυλοσύμφωνα ταξιδίου (Voyage Charter Parties) ανέπτυξε η BIMCO, εν μέσω ενός κύματος περιβαλλοντικών κανονισμών από την ΕΕ και τον IMO που διέπει τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Η ρήτρα υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Εγγραφών της BIMCO στις 11 Οκτωβρίου και είναι η τελευταία προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο ρητρών άνθρακα της BIMCO.

«Καθώς η ναυτιλιακή βιομηχανία εργάζεται προς την απανθρακοποίηση, η ανάγκη για νέες συμβάσεις και ρήτρες αυξάνεται. Εργαζόμαστε συνεχώς για να διασφαλίσουμε ότι οι συμβάσεις και οι ρήτρες της BIMCO είναι κατάλληλες, καθώς το ρυθμιστικό τοπίο αλλάζει», τονίζει ο Nicholas Fell, πρόεδρος της Επιτροπής Εγγράφων της BIMCO.

Τον Νοέμβριο του 2022, η Επιτροπή Εγγράφων της BIMCO υιοθέτησε τη ρήτρα CII Operations Clause για ναυλοσύμφωνα χρονοναύλωσης (Τime Charter Parties), ενόψει του CII που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Οι εν λόγω ρήτρες στοχεύουν να διευκολύνουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ πλοιοκτητών και ναυλωτών καθώς νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί εφαρμόζονται στη ναυτιλία, μεταβάλλοντας τον τρόπο που λειτουργεί η βιομηχανία προκειμένου να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.