Τελεσίγραφο του Ισραήλ στους Παλαιστινίους στη Γάζα

    97
    Τελεσίγραφο του Ισραήλ στους Παλαιστινίους στη Γάζα

    Η σύγκρουση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή έχει σαφώς θορυβήσει όχι μονάχα τον διεθνή Τύπο, αλλά και τους πολίτες ανά τον κόσμο. Η πολύπλοκη σχέση των δύο κρατών έχει ιστορικές ρίζες, όμως το μοναδικό πράγμα που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι η κλιμάκωση της βίας.

    Από την αρχή της επίθεσης της Χαμάς ενάντια στο Ισραήλ, περίπου 1.300 Ισραηλινοί και 1.500 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τις ζωές τους. Την ίδια ώρα, πάνω από 423.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας. Η Λωρίδα της Γάζας παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και υφίσταται σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό.

    Το τελεσίγραφο του Ισραήλ

    Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε σήμερα την κατεπείγουσα απομάκρυνση μέσα σε 24 ώρες «όλων των αμάχων» από την πόλη της Γάζας, την έβδομη ημέρα του πολέμου του εναντίον της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως θα «συντρίψει».

    Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός «διατάσσει την εκκένωση όλων των αμάχων από τα σπίτια τους στην πόλη προς νότο, για την ασφάλειά τους και την προστασία τους», ανέφερε σε ανακοινωθέν του που έδωσε στη δημοσιότητα το ξημέρωμα.

    Οι άμαχοι καλούνται «να μεταβούν στον τομέα νότια του Ουάντι Γάζα», μικρού ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας. «Δεν θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν», πρόσθεσε.

    Η αντίδραση του ΟΗΕ

    Στη Νέα Υόρκη, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, γνωστοποίησε προτού καν δημοσιοποιηθεί η διαταγή του ισραηλινού στρατού πως επρόκειτο να ζητηθεί η κατεπείγουσα απομάκρυνση των αμάχων, υπολογίζοντας πως αφορά περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

    Προειδοποίησε πως εκκένωση αυτού του εύρους θα ήταν «αδύνατη» χωρίς να «προκληθούν καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».

    Σε αυτές τις περιστάσεις «τα Ηνωμένα Έθνη καλούν αυτή η διαταγή (…) να ανακληθεί για να αποτραπεί η μεταμόρφωση αυτής που είναι τραγωδία σε καταστροφή», επέμεινε.

    Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, αντέδρασε έντονα.

    «Η αντίδραση του ΟΗΕ» στην προειδοποίηση του Ισραήλ στους κατοίκους της Γάζας είναι «ντροπή» ανέφερε, κατηγορώντας παράλληλα τις υπηρεσίες του ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων από μέρους της Χαμάς.

    Έκκληση του ΟΗΕ για συγκέντρωση δωρεών

    Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε κατεπείγουσα έκκληση για δωρεές ώστε να συγκεντρωθούν 294 εκατ. δολάρια προκειμένου να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

    Η έκκληση έχει σκοπό να προσφερθεί βοήθεια σε 1,2 εκατ. και πλέον κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, διευκρίνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πως οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί δεν έχουν διαθέσιμους αναγκαίους πόρους ώστε «να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες των ευάλωτων Παλαιστίνιων».

    Χαμάς: «Αγνοήστε την προειδοποίηση»

    Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα κάλεσε σήμερα τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας προς νότιες περιοχές.

    Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας».

    Ο ίδιος πρόσθεσε: «Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ’ αυτές τις απόπειρες, που εντάσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου».

    Ιράν: Το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στο Ισραήλ θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες του στη Γάζα

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, η χώρα του οποίου στηρίζει την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, δήλωσε ότι το άνοιγμα ενός «νέου μετώπου» κατά του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή θα εξαρτηθεί από τις «ενέργειες» του εβραϊκού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία σφυροκοπείται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

    Το Ιράν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την άνευ όρων στήριξή του στη Χαμάς εδώ και χρόνια. Μολαταύτα, οι Ιρανοί ηγέτες δηλώνουν ότι η Τεχεράνη δεν εμπλέκεται στην επίθεση που εξαπέλυσε η οργάνωση αυτή το περασμένο Σάββατο στο Ισραήλ, τον «ορκισμένο εχθρό» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

    Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει φόβους για το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, εάν η Χεζμπολάχ, επίσης σύμμαχος της Χαμάς και του Ιράν, αποφασίσει να επέμβει.

    «Οι αξιωματούχοι ορισμένων χωρών μας ρωτούν για την πιθανότητα ανοίγματος ενός νέου μετώπου (κατά του Ισραήλ) στην περιοχή», είπε ο Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαγδάτη μαζί με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι. «Η σαφής απάντησή μας για αυτές τις πιθανότητες είναι ότι όλα εξαρτώνται από τις ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα», πρόσθεσε. «Ακόμη και τώρα, τα εγκλήματα του Ισραήλ συνεχίζονται και κανείς στην περιοχή δεν μας ζητά την άδεια να ανοίξει νέα μέτωπα», πρόσθεσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί έχει καλέσει «τις μουσουλμανικές και αραβικές χώρες» να συντονίσουν τις ενέργειές τους για «να σταματήσουν τα εγκλήματα» του Ισραήλ. Το βράδυ της Τετάρτης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας και τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

    Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στον Λίβανο με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ισχυρού λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σήμερα στον Λίβανο, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν, που έφτασε στη Βηρυτό αργά χθες Πέμπτη, συναντήθηκε με τον Νασράλα για να συζητήσουν τις επιπτώσεις από την επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς εναντίον του Ισραήλ το προηγούμενο Σάββατο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Mayadeen.

    Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης ο Νασράλα αναφέρθηκε “στις θέσεις που πρέπει να υιοθετηθούν” μπροστά στον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ σήμερα.

    Ο επαναπατρισμός των Ελλήνων

    Τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, επέστρεψαν οι πρώτοι 90 Έλληνες επισκέπτες, ενώ την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, άλλοι 68. Τέλος, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, επέστρεψαν 72 Έλληνες κάτοικοι Ισραήλ, οι οποίοι δήλωσαν επιθυμία για επαναπατρισμό.

    Επιπλέον,  διά των ανωτέρω πτήσεων διευκολύνθηκε και η επιστροφή πολιτών ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών. Συγκεκριμένα, εξασφαλίσθηκε η επιστροφή πολιτών της Αυστρίας, Γερμανίας και Ισραήλ, Αλβανίας, Βελγίου, Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Ιρλανδίας, Λετονίας, Ουκρανίας και Παναμά.

    Η Βραζιλία ζητεί ασφαλή κατεπείγουσα απομάκρυνση των αμάχων από τη Λωρίδα της Γάζας

    Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, της χώρας που ασκεί τον τρέχοντα μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έκανε γνωστό χθες Πέμπτη ότι ζήτησε από τον ισραηλινό ομόλογό του, τον Ισαάκ Χέρτσογκ, να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για την κατεπείγουσα απομάκρυνση των αμάχων από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.