Προσάραξη του «Wakashio» στον Μαυρίκιο: Υπαίτιος η επιθυμία για επικοινωνία

Προσάραξη του «Wakashio» στον Μαυρίκιο: Υπαίτιος η επιθυμία για επικοινωνία

553
Προσάραξη του «Wakashio» στον Μαυρίκιο: Υπαίτιος η επιθυμία για επικοινωνία

Τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε για την ανάδειξη των αιτιών της προσάραξης του πλοίου «Wakashio» στα ανοικτά του Μαυρίκιου το 2020 γνωστοποίησε η ιαπωνική αρμόδια αρχή για την ασφάλεια των μεταφορών.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο υπαίτιος του ατυχήματος δεν ήταν κανένας άλλος πέρα από την επιθυμία για επικοινωνία. Ειδικότερα, το πλοίο μετέβαλε την προγραμματισμένη πορεία του για να πλησιάσει κοντά στην ακτή, προκειμένου να συνδεθούν τα κινητά τηλέφωνα του πληρώματος στο δίκτυο τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Απότοκο του ατυχήματος ήταν πετρελαιοκηλίδα 1.000 τόνων fuel oil στον Ινδικό Ωκεανό. Το bulk carrier «Wakashio» είχε ναυλωθεί από την ιαπωνική MOL και κατευθυνόταν προς τη Βραζιλία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση, δεν ήταν η πρώτη φορά που το πλοίο πραγματοποιούσε αυτή τη μικρή «παράκαμψη». Αντιθέτως, φαινόταν να συνιστά πάγια τακτική, προκειμένου τα μέλη του πληρώματος να έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τη στεριά.

Πέραν αυτού, ο πλοίαρχος αποφάσισε να προσεγγίσει τη στεριά, εισερχόμενος σε ύδατα για τα οποία δεν διέθετε τους κατάλληλους χάρτες. Εφόσον τους κατείχε, θα γνώριζε ότι πλησιάζει σε ρηχά ύδατα.

Η μεταβολή της πορείας του πλοίου εκκίνησε δύο ημέρες πριν από την προσάραξή του, με την προκαθορισμένη απόσταση των 22 ναυτικών μιλίων από τη στεριά να μειώνεται στα πέντε μίλια. Ακόμη, την ημέρα του ατυχήματος, η έκθεση αναφέρει ότι η απόσταση μειώθηκε από τα πέντε ναυτικά μίλια στα δύο.

Ένας επιπλέον παράγοντας που οδήγησε στο ατύχημα φαίνεται να είναι η επήρεια του αλκοόλ. Η έκθεση σημειώνει ότι ο πλοίαρχος είχε πιει δύο ποτήρια ουίσκι πριν από το ατύχημα, κατά τη διάρκεια εορτής για τα γενέθλια μέλους του πληρώματος.

Το «Wakashio» προσάραξε στις 25 Ιουλίου του 2020, με αποτέλεσμα εν τέλει να χωριστεί στα δύο. Η μοναδική θετική πλευρά είναι ότι κανένα από τα είκοσι μέλη του πληρώματος δεν έχασε τη ζωή του.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.