Ένα ταξίδι 40.000 ναυτικών μιλίων στα «χνάρια» του Δαρβίνου

Ένα ταξίδι 40.000 ναυτικών μιλίων στα «χνάρια» του Δαρβίνου

80
Ένα ταξίδι 40.000 ναυτικών μιλίων στα «χνάρια» του Δαρβίνου
Πηγή: Darwin200

Σχεδόν δύο αιώνες μετά το ιστορικό ερευνητικό ταξίδι του Κάρολου Δαρβίνου γύρω από τον κόσμο, περιβαλλοντολόγοι σχεδιάζουν να ακολουθήσουν τα βήματά του, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα «Darwin200» σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ένα διετές ταξίδι σε τέσσερις ηπείρους, με σκοπό να μελετήσει την ενδημική άγρια ζωή και να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση για την προστασία του πλανήτη.

Η ομάδα ξεκίνησε το ταξίδι της στις 15 Αυγούστου 2023 από το Πλίμουθ της νότιας Αγγλίας, με ένα ξύλινο ιστιοφόρο ηλικίας 105 ετών. Από το ίδιο σημείο είχε ξεκινήσει με το ιστιοφόρο «HMS Beagle» η αποστολή του Κάρολου Δαρβίνου το 1831, η οποία τον οδήγησε στην ανάπτυξη της θεωρίας της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής.

Η αποστολή της «Darwin200», η οποία πρόκειται να διανύσει 40.000 ναυτικά μίλια, σχεδιάζει να αγκυροβολήσει σε 32 λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων και όλων των σημαντικών λιμανιών που επισκέφθηκε το πλοίο στο οποίο επέβαινε ο Δαρβίνος.

Η ομάδα θα ταξιδέψει με το «Oosterschelde», ένα ανακαινισμένο ολλανδικό ξύλινο ιστιοφόρο πλοίο, σε διάφορες απομακρυσμένες τοποθεσίες, όπως το αρχιπέλαγος Γκαλαπάγκος. Το συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα έχει συνδεθεί άρρηκτα με την επιστημονική αποστολή του Άγγλου φυσιοδίφη: εκεί ο Δαρβίνος παρατήρησε ότι τα συγγενικά είδη πουλιών διαφέρουν από νησί σε νησί, βοηθώντας τον να θεμελιώσει τη θεωρία του για την εξέλιξη που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του «Η καταγωγή των ειδών».

Ο ιδρυτής της «Darwin200», Stewart McPherson, δήλωσε ότι οι ερευνητές θα μελετήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους κοραλλιογενείς υφάλους και στη συρρίκνωση του φυσικού περιβάλλοντος της άγριας πανίδας και χλωρίδας, ενώ παράλληλα θα φυτέψουν χιλιάδες δέντρα, για να βοηθήσουν στην άμβλυνση προβλημάτων όπως η ερημοποίηση της γης.

«Το νόημα αυτού του προγράμματος είναι να αναδείξει λύσεις και δράσεις που όλοι μας μπορούμε να πραγματοποιήσουμε, για να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος», δήλωσε ο McPherson σε συνέντευξή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους υποστηρικτές του έργου συμπεριλαμβάνονται και η δισεγγονή του Κάρολου Δαρβίνου, βοτανολόγος Sarah Darwin, και η Βρετανίδα πρωτευοντολόγος Jane Goodall.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.