Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και χρηματιστήριο: To εντυπωσιακό ντεμπούτο της VinFast

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και χρηματιστήριο: To εντυπωσιακό ντεμπούτο της VinFast

118
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και χρηματιστήριο: To εντυπωσιακό ντεμπούτο της VinFast

O εξηλεκτρισμός της αυτοκινητοβιομηχανίας φαίνεται να συνιστά σημαντική προτεραιότητα για πολλές χώρες παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό, το επενδυτικό ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από εταιρείες που εστιάζουν στην κατασκευή τέτοιων οχημάτων, γεγονός που αποδεικνύεται από το εντυπωσιακό ‒αν και όπως όλα δείχνουν παροδικό‒ ράλι των μετοχών της VinFast στο ντεμπούτο της στον Nasdaq.

Ειδικότερα, οι μετοχές της VinFast εκκίνησαν να τελούν υπό διαπραγμάτευση την Τρίτη 15 Αυγούστου στα $22 και μέχρι το πέρας της ημέρας αναρριχήθηκαν στα $37,06. Το γεγονός αυτό οδήγησε την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας σε επίπεδα άνω των $85 δισ. και συνεπώς ξεπέρασε την κεφαλαιοποίηση εταιρειών όπως η Volkswagen και η Ford.

Ωστόσο, το επίτευγμα αυτό δεν διήρκεσε πολύ. Στις 16 Αυγούστου, οι μετοχές στο κλείσιμο των αγορών τελούσαν υπό διαπραγμάτευση στα $30,11/μετοχή, ενώ στις 17 Αυγούστου στις 20.00 ΕΤ (03.00 ώρα Αθήνας) η μετοχή τελούσε υπό διαπραγμάτευση στα $19,85.

Σε κάθε περίπτωση, το παράδειγμα της VinFast καταδεικνύει την ολοένα και εμφανέστερη εστίαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Επί του παρόντος, η εταιρεία κατασκευάζει αυτοκίνητα στο Βιετνάμ και εξάγει ένα μικρό μέρος αυτών στη Βόρεια Αμερική. Δεν έχει το αποτύπωμα εταιρειών όπως η Tesla, όμως προσβλέπει σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της μέσω της κατασκευής εργοστασίου στις ΗΠΑ, ετήσιας παραγωγικής ικανότητας 150.000 μονάδων.

Παράλληλα, το Βιετνάμ είναι ιδανικός προορισμός για βιομηχανική παραγωγή, επιχείρημα που υποστηρίζεται και από την επιλογή του κολοσσού HD Hyundai να διατηρεί θυγατρική εκεί. Συνεπώς, και καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αρχίζουν να φαντάζουν «απαραίτητα» στο μέλλον, η προοπτική του Βιετνάμ να καταστεί σημαντική αφετηρία για τα vehicle carriers φαντάζει αρκετά πιθανή.

Πηγή: CNN, WSJ, Reuters, CNBC

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.