Μιχαήλ Σκούλλος: Βραβείο Ευκράντη για τη «Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία»

Μιχαήλ Σκούλλος: Βραβείο Ευκράντη για τη «Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία»

104
Μιχαήλ Σκούλλος: Βραβείο Ευκράντη για τη «Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία»

Τα Βραβεία «Ευκράντη» που διοργανώνουν κάθε χρόνο τα Ναυτικά Χρονικά, με την αρωγή και τη στήριξη του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη, απονεμήθηκαν για δέκατη πέμπτη συνεχόμενη χρονιά την Τετάρτη 12 Ιουλίου. Η σεμνή τελετή απονομής έλαβε χώρα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

Το Βραβείο Ευκράντη 2022 για τη «Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία» απονεμήθηκε στον καθηγητή Μιχαήλ Σκούλλο.

Ο Μιχαήλ Σκούλλος είναι ομότιμος καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας, ιδρυτής και πρώτος διευθυντής του Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ (2003-2017). Είναι επίσης επικεφαλής της Έδρας και Δικτύου UNESCO για τη Διαχείριση και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Μεσόγειο στο ΕΚΠΑ.

Το Mediterranean Information Office for the Environment, Culture and Sustainable Development (ΜΙΟ-ECSDE), που ίδρυσε και στο οποίο προεδρεύει επί 30 χρόνια, είναι η μεγαλύτερη ομοσπονδία μη κρατικών, κοινωφελών φορέων προστασίας του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο, με 134 οργανώσεις-μέλη από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, στις οποίες δραστηριοποιούνται πολλά εκατομμύρια πολιτών.

Ο καθηγητής Σκούλλος είναι συντονιστής επί σειρά ετών μεγάλων Κοινοτικών Προγραμμάτων για την ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτων και τη μείωση της ρύπανσης της Μεσογείου θαλάσσης.

Μεταξύ άλλων είναι:

– Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επί 25 έτη στο ΔΣ και Εκτελεστικό Γραφείο, της European Environment Agency.

– Αντιπρόεδρος της Μεσογειακής Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης (Συνθήκη Βαρκελώνης/UNEP MAP).

– Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του Προγράμματος Άνθρωπος και Βιόσφαιρα (ΜΑΒ) της UNESCO.

– Πρόεδρος 1986-1992, σήμερα επίτιμος πρόεδρος του European Environmental Bureau (ΕΕΒ).

– Πρόεδρος (1983-2001), σήμερα ομότιμος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

– Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών.

Υπήρξε ο πρώτος καθηγητής Ωκεανογραφίας στην Ελλάδα, εισηγητής τεσσάρων νέων γνωστικών αντικειμένων: Χημεία Περιβάλλοντος, Χημική Ωκεανογραφία, Περιβαλλοντική Διαχείριση/Διαχείριση Αειφόρου Ανάπτυξης, Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη. Η εισαγωγή αυτών των αντικειμένων συνοδεύτηκε από συγγράμματα, σημαντική έρευνα, πρωτοπόρα προγράμματα και διεθνείς συνεργασίες και διακρίσεις.

Ο καθηγητής Μιχαήλ Σκούλλος είναι διδάκτωρ Χημείας του ΕΚΠΑ και διδάκτωρ Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Liverpool. Η συμβολή του στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα επεκτείνεται σε πολλούς το­μείς που αφορούν -εκτός από τη χημική ωκεανογραφία, τη θαλάσσια ρύπανση και τους θαλάσσιους πόρους- ποτάμια, λιμναία και χερσαία συστήματα, κ.λπ.

Στις εργασίες του αυτές βρίσκονται οι ρίζες πολλαπλών διαδρομών: δεκάδων διδακτορικών διατριβών, πολύ μεγάλου αριθμού επιστημονικών άρθρων και διαχειριστικών μελετών. Με αυτές συνδέεται και ένα μεγάλο τμήμα του περιβαλλοντικού κινήματος της χώρας, μεταξύ αυτών και η ενδυνάμωση της ιδέας του Γ. Π. Λιβανού για την ίδρυση της HELMEPA.

Ο καθηγητής Μιχαήλ Σκούλλος αποτέλεσε συνεργάτη του αείμνηστου ιδρυτή της HELMEPA, ενώ διατελεί επιστημονικός σύμβουλος της Ένωσης από το 1982 έως σήμερα, συμπληρώνοντας περισσότερα από 40 χρόνια συνεργασίας με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος στην αποστολή της να «σώσει τις θάλασσες».

Η φετινή χρονιά αποτελεί την πρώτη κατά την οποία θεσπίζεται το Βραβείο Ευκράντη για τη «Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία». Η επιλογή του κ. Σκούλλου προήλθε έπειτα από επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA. Τα μέλη του ΔΣ της HELMEPA είχαν ως γνώμονα την επί δεκαετίες σημαντική και πολύπλευρη προσφορά του στη μελέτη και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Στην απόφαση της κριτικής επιτροπής βάρυνε επίσης η διαχρονική προσφορά του καθηγητή Σκούλλου σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, αλλά και η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού σχετικά με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης από ποικίλες θέσεις και fora.

Η βράβευση στο πλαίσιο των Βραβείων Ευκράντη έρχεται να προστεθεί σε μεγάλη σειρά διεθνών διακρίσεων: Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων και αναγόρευση σε επίτιμο Δημότη, Βραβείο Δρά­κου της Ακαδημίας Αθηνών, Ανώτερος Ταξιάρχης των Κέδρων του Λιβά­νου, Ανώτερος Ταξιάρχης του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ, Μετάλλιο SIMON BOLIVAR της UNESCO, Επίτιμος Δημό­της Ελευσίνας, κ.λπ.

Περισσότερες πληροφορίες για τον καθηγητή Μιχαήλ Σκούλλο, αλλά και τα Βραβεία Ευκράντη, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Χορηγός βραβείου:

Marichem-Marigases_Logo - Copy

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.