Αργή αλλά σταθερή η ανάκαμψη των containerships

Αργή αλλά σταθερή η ανάκαμψη των containerships

43
Αργή αλλά σταθερή η ανάκαμψη των containerships

Βελτιωμένη διαφαίνεται η εικόνα της παγκόσμιας ζήτησης για την αγορά των containerships, με την ανάκαμψη να είναι αργή και να ποικίλλει.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Sea-Intelligence σε ανάλυσή της, βασιζόμενη σε στοιχεία της Container Trade Statistics (CTS) για τον Ιούνιο του 2023, ο Ιούνιος αποτέλεσε τον τέταρτο διαδοχικό μήνα κατά τον οποίο η αγορά εμφάνισε σημάδια ανάκαμψης.

Συγκρίνοντας δεδομένα των τελευταίων ετών, είναι εμφανές ότι η τρέχουσα ζήτηση για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων βρίσκεται σε παρόμοια επίπεδα με το 2019, το τελευταίο έτος πριν από την πανδημία.

Παρόλο που η μείωση της ζήτησης (σε όρους TEUs/μίλια) σταμάτησε τον Φεβρουάριο του 2023, η ανάκαμψη είναι αργή, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης κυμαίνεται κοντά στο μηδέν. Ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της ζήτησης είναι θετικός για τρεις συνεχόμενους μήνες τώρα.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι εισαγωγές στην Ευρώπη ανακάμπτουν, ενώ οι εξαγωγές μειώνονται, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου και, ως εκ τούτου, ενδεχόμενη μείωση στους ναύλους. Όσον αφορά τις εισαγωγές της Βόρειας Αμερικής, η μείωση της ζήτησης δείχνει να υποχωρεί, ενώ οι εξαγωγές είναι επίσης μειωμένες, γεγονός που υποδηλώνει βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.