LNG carriers: Επενδυτικός πυρετός και ναύλοι στα ύψη

LNG carriers: Επενδυτικός πυρετός και ναύλοι στα ύψη

160
LNG carriers: Επενδυτικός πυρετός και ναύλοι στα ύψη

Ούριος άνεμος πνέει στην αγορά των LNG carriers, η οποία εντός του 2023 καταγράφει μια σταθερά θετική πορεία τόσο σε ό,τι αφορά τους ναύλους όσο και τις επενδύσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι οι ναύλοι για ένα χρονοναυλωμένο DFDE LNG carrier μεταφορικής ικανότητας 160.000 κ.μ. σε συμβόλαιο ετήσιας διάρκειας ήταν στα $120.000/ημέρα στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με την Clarksons Research. Την ίδια ώρα, τους τελευταίους 12 μήνες, οι εν λόγω ναύλοι κινούνται πάνω από τα $100.000/ημέρα. Η Clarksons αποδίδει την εν λόγω θετική πορεία της ναυλαγοράς στις προσπάθειες για ενεργειακή ασφάλεια, όπως επίσης και στο ενδεχόμενο τον προσεχή χειμώνα οι spot ναύλοι να ανέλθουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στο μέτωπο των επενδύσεων, ζεστό παραμένει το ενδιαφέρον για νεότευκτα LNG carriers. Το α’ εξάμηνο, οι παραγγελίες νεότευκτων LNG carriers ανήλθαν σε 30 πλοία μεταφορικής ικανότητας 5,4 εκατ. κ.μ., με την αξία τους να ανέρχεται σε $7,7 δισ. Από τις αρχές του 2022, η εκτιμώμενη αξία των επενδύσεων σε νεότευκτα LNG carriers είναι $47 δισ., αντιπροσωπεύοντας το 27% των επενδύσεων για νεότευκτα όλων των τύπων πλοίων, σημειώνει η Clarksons. Παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα στις παραγγελίες δεν κινείται στα περσινά επίπεδα-ρεκόρ, η ζήτηση παραμένει υψηλή, αν και οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα. Ως αποτέλεσμα, το orderbook απαρτίζεται από 331 πλοία μεταφορικής ικανότητας 55,6 εκατ. κ.μ. (51% του υφιστάμενου στόλου).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.