IMO: Οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας, απειλή για τη ναυτιλία

IMO: Οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας, απειλή για τη ναυτιλία

47
IMO: Οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας, απειλή για τη ναυτιλία

Οι δοκιμαστικοί πύραυλοι που εκτοξεύει η Βόρεια Κορέα συνιστούν απειλή για την εμπορική ναυτιλία, ειδικά σε routes στα οποία υπάρχει υψηλή ναυτιλιακή κίνηση στη βορειοανατολική Ασία. Συγκεκριμένα, δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι εκπρόσωποι χωρών εξέφρασαν τις ανησυχίες τους στα Ηνωμένα Έθνη αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, ειδικά στις περιπτώσεις όπου δεν παρέχεται προειδοποίηση για τις δοκιμές ένα εύλογο χρονικό διάστημα προτού λάβουν χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής ασφάλειας του IMO, μια πλειοψηφία περισσότερων από 100 χωρών υιοθέτησαν ψήφισμα το οποίο καταδικάζει τις δοκιμές που πραγματοποιεί η Βόρεια Κορέα, «που απειλούν σοβαρά την ασφάλεια των ναυτικών και της διεθνούς ναυτιλίας».

Από πλευράς της, η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι δεν είναι σε θέση να προειδοποιεί αναφορικά με τυχόν στρατιωτικές ασκήσεις ή μέτρα ασφαλείας. Ακόμη, οι εκτοξεύσεις των πυραύλων «βασίζονται σε επιστημονικούς υπολογισμούς και λαμβάνουν υπόψη το σημείο πρόσκρουσης και τις διαδρομές των πλοίων που βρίσκονται στα ύδατα».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.