Η ΝΥΚ επενδύει σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την ασφάλεια των πλοίων

Η ΝΥΚ επενδύει σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την ασφάλεια των πλοίων

162
Η ΝΥΚ επενδύει σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την ασφάλεια των πλοίων

Ο κορυφαίος ιαπωνικός ναυτιλιακός όμιλος Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK) συνήψε συμφωνία με την εταιρεία παροχής ναυτιλιακού λογισμικού Orca AI, προκειμένου να εγκαταστήσει την πλατφόρμα Orca AI στα φορτηγά πλοία, στα δεξαμενόπλοια και στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων του στόλου του.

Σύμφωνα με τη NYK, στόχος της εν λόγω συμφωνίας είναι η υιοθέτηση ενός συστήματος το οποίο θα επιτρέπει στα πληρώματα της εταιρείας να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο, ιδιαίτερα κατά την πλοήγηση σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη συμφόρηση πλοίων. Η πλατφόρμα Orca AI λειτουργεί ως ένα αυτόματο δίχτυ ασφαλείας, καθώς έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει επικίνδυνους στόχους και άλλα πλοία τα οποία μπορεί να ξεφύγουν από το ανθρώπινο μάτι, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες ατυχημάτων στη θάλασσα.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020, όταν η ΝΥΚ εγκατέστησε μια δοκιμαστική έκδοση της πλατφόρμας Orca AI σε ένα πλοίο του ομίλου. Στη συνέχεια, οι δύο εταίροι ολοκλήρωσαν, μέσω της κοινοπραξίας Designing the Future of Full Autonomous Ships (DFFAS), μια επιτυχημένη δοκιμή ενός αυτόνομου ταξιδιού κοντά στην ανατολική ακτή της Ιαπωνίας, όπου συνήθως παρατηρείται μεγάλη συμφόρηση πλοίων. Η εν λόγω δοκιμή, η οποία έγινε γνωστή και ως «MEGURI2040 Project», πραγματοποιήθηκε σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, χωρητικότητας 749 GT, το οποίο συμπλήρωσε 40 ώρες πλοήγησης, επιτυγχάνοντας πλήρη αυτονομία για το 98% του ταξιδιού, πραγματοποιώντας αυτόματα 107 ελιγμούς αποφυγής σύγκρουσης και αποφεύγοντας έως και 500 πλοία χρησιμοποιώντας το σύστημα ασφαλούς πλοήγησης της Orca.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.