Βέλη της Ρωσίας στη Δύση για τη συμφωνία που αφορά τις εξαγωγές...

Βέλη της Ρωσίας στη Δύση για τη συμφωνία που αφορά τις εξαγωγές σιτηρών

494
Βέλη της Ρωσίας στη Δύση για τη συμφωνία που αφορά τις εξαγωγές σιτηρών

Η Ρωσία απείλησε να παρακάμψει τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, εκτός και αν αρθούν τα εμπόδια στις αγροτικές εξαγωγές της. Η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη τον Ιούλιο του 2022 ως μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, παρακολούθησε πρόσφατα τις συνομιλίες στην Άγκυρα και μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκαναν λόγο για αποτυχία να εφαρμόσουν τους όρους της συμφωνίας, όπως αναφέρει το Reuters. O Ρώσος υπουργός έριξε τα βέλη του στους χειρισμούς της Δύσης, τονίζοντας ότι, εάν συνεχίσει να στέκεται εμπόδιο στις εξαγωγές σιτηρών, τότε η Ουκρανία θα πρέπει να στραφεί στο χερσαίο και ποτάμιο εμπόριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία είναι και το εμπόριο λιπασμάτων χωρίς περιορισμούς.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία διαμήνυσε ότι θα επεκτείνει τη συμφωνία για 60 ημέρες, παρά το γεγονός ότι Ουκρανία, Τουρκία και Ηνωμένα Έθνη πίεζαν για παράταση της συμφωνίας για 120 ημέρες.

Οι Λαβρόφ και Τσαβούσογλου, πέραν της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, συνομίλησαν για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κόμβου μεταφοράς αερίου στην Τουρκία, αλλά και για τις συρράξεις στη Συρία.

Φωτό: Igor Tkachenko / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.