Δεξαμενόπλοια: H «ασφαλιστική εξάρτηση» από τη Δύση, πληγή για τη Μόσχα

Δεξαμενόπλοια: H «ασφαλιστική εξάρτηση» από τη Δύση, πληγή για τη Μόσχα

215
Δεξαμενόπλοια: H «ασφαλιστική εξάρτηση» από τη Δύση, πληγή για τη Μόσχα

H Ρωσία συνεχίζει να βασίζεται στη Δύση για την ασφάλιση της πλειονότητας των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν το πετρέλαιό της, με αποτέλεσμα η Δύση να έχει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε περίπτωση που στο μέλλον αυξήσει τον κλοιό των κυρώσεων στη Μόσχα.

Εταιρείες της Δύσης παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη για περίπου το 50-60% των δεξαμενόπλοιων που έχουν μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο από τις αρχές Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με το Bloomberg.

To Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA), με έδρα τη Φινλανδία, το οποίο παρακολουθεί την κίνηση των ενεργειακών εξαγωγών της Ρωσίας, εκτίμησε νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι το μερίδιο των δεξαμενόπλοιων που καλύπτονταν από το πλαφόν στις μεταφορές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία ήταν κοντά στο 60%. Για τα πετρελαϊκά προϊόντα και τα χημικά, η κάλυψη ήταν πάνω από 70%.

Η υψηλή εξάρτηση στις ασφαλιστικές υπηρεσίες που παρέχουν εταιρείες της Δύσης έχει ωθήσει τη Ρωσία σε νέες εναλλακτικές, προκειμένου να μπορεί να διαπραγματευτεί υψηλότερες τιμές για το πετρέλαιό της. «Η Ρωσία εργάζεται για να δημιουργήσει στο τρέχον περιβάλλον συστήματα ασφάλισης και αντασφάλισης αποδεκτά από πελάτες και εταίρους της χώρας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.