Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας προσκρούει… σε ρωσικές μεθοδεύσεις

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας προσκρούει… σε ρωσικές μεθοδεύσεις

110
Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας προσκρούει… σε ρωσικές μεθοδεύσεις

Ανησυχητική είναι η εξέλιξη της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών προς τις διεθνείς αγορές, και δη προς αυτές που είναι αντιμέτωπες με επισιτιστική κρίση.

Τον περασμένο Ιανουάριο, από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας εξήχθησαν 3,1 εκατ. τόνοι σιτηρών έναντι 5 εκατ. τόνων που ήταν ο στόχος. Κατά μέσο όρο, τον περασμένο μήνα ολοκληρώνονταν 2,7 επιθεωρήσεις σε πλοία ημερησίως έναντι 3,4 τον Δεκέμβριο. Ο μέγιστος αριθμός επιθεωρήσεων ήταν 46 στις 31 Οκτωβρίου, όταν η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη συμφωνία.

Οι Ουκρανοί έμποροι και οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν τη Ρωσία για τις εκούσιες αργοπορημένες επιθεωρήσεις στα πλοία, που έχουν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στη μεταφορά των φορτίων, ενώ παρόμοιες είναι οι κατηγορίες των ΗΠΑ προς τη Μόσχα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, έως την 1η Φεβρουαρίου, 114 πλοία είχαν σχηματίσει ουρά αναμένοντας επιθεώρηση, σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια ώρα, τόσο η ουκρανική όσο και η αμερικανική πλευρά σημειώνουν ότι οι Ρώσοι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μην ανάψουν το πράσινο φως στις επιθεωρήσεις. Πάντως, για τις μειωμένες ροές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και ο κακός καιρός τον Ιανουάριο.

Η Ουκρανία, στο πλαίσιο αυτό, επιχειρεί με άλλους τρόπους να αυξήσει τον όγκο των εξαγωγών της, όπως για παράδειγμα δίνοντας προτεραιότητα στα μεγαλύτερα πλοία ή στέλνοντας φορτία μέσω σιδηροδρόμου ή οδικού δικτύου. Παρά το γεγονός ότι τον Ιανουάριο οι εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα εμφανίστηκαν μειωμένες, η Shipfix αναμένει ότι τον Φεβρουάριο οι ροές από την Ουκρανία θα είναι αυξημένες, με βάση τις προγραμματισμένες παραγγελίες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.