H Airbus νικήτρια στη «μάχη των αιθέρων» με την Boeing

H Airbus νικήτρια στη «μάχη των αιθέρων» με την Boeing

117
H Airbus νικήτρια στη «μάχη των αιθέρων» με την Boeing

H Αirbus διατήρησε την πρωτοκαθεδρία της ως η κορυφαία αεροναυπηγική εταιρεία του κόσμου για τέταρτη διαδοχική χρονιά το 2022, ξεπερνώντας στις παραδόσεις αεροσκαφών την αμερικανική ανταγωνίστρια εταιρεία Boeing.

Ο ευρωπαϊκός όμιλος ανακοίνωσε ότι παρέδωσε 661 αεροσκάφη σε 84 πελάτες, καταγράφοντας αύξηση 8% έναντι του 2021. Ωστόσο δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο των 720 παραδόσεων αεροσκαφών. Από την άλλη, η ποσοστιαία αύξηση των παραδόσεων της Boeing ήταν υψηλότερη, καθώς από τα 340 αεροσκάφη που παρέδωσε το 2021, το 2022 ο αριθμός ανήλθε σε 480.

Οι δύο κολοσσοί των αιθέρων αντιμετώπισαν πέρυσι σημαντικές προκλήσεις, όπως οι ελλείψεις πρώτων υλών και εργατικού δυναμικού, καθώς και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις μηχανών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα υψηλά κόστη ενέργειας ήρθαν να προστεθούν στους «πονοκεφάλους» με τους οποίους ήρθαν αντιμέτωποι Airbus και Boeing.

Το άνοιγμα της Κίνας αναπτέρωσε τις ελπίδες για ανάκαμψη του κλάδου των αερομεταφορών μετά από τρία δύσκολα χρόνια. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Γκιγιόμ Φoρί, σε δηλώσεις του φάνηκε ανήσυχος για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, τονίζοντας ότι το 2023 θα είναι ένα ακόμα έτος μεγάλων διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.