Εκτιμήσεις για ύφεση στον ορίζοντα

Εκτιμήσεις για ύφεση στον ορίζοντα

44
Εκτιμήσεις για ύφεση στον ορίζοντα

Σε απαισιόδοξες εκτιμήσεις προέβη πρόσφατα η Παγκόσμια Τράπεζα, βάσει των οποίων η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις επιδράσεις πληθώρας παραγόντων, μεταξύ άλλων της νομισματικής πολιτικής και της σύγκρουσης στην ανατολική Ευρώπη.

Ειδικότερα, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται πλέον να αυξηθεί κατά 1,7% το 2023 έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 3% στις οποίες είχε προβεί ο Οργανισμός τον Ιούνιο του 2022. Όσον αφορά το 2024, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται επί του παρόντος στο 2,7%.

Η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει πως το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ προβλέπεται στο 0,5% ενώ στην ευρωζώνη η οικονομία αναμένεται να διατηρηθεί στα τωρινά επίπεδα προκαλεί ανησυχία αναφορικά με μια επικείμενη κρίση στην παγκόσμια οικονομία. Την εν λόγω ανησυχία επιτείνουν η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι εξάρσεις της πανδημίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.